Gazdaság

Még mindig mínuszban az építőipar teljesítménye

epitoipar(210x140).jpg (Array)
epitoipar(210x140).jpg (Array)

2016 augusztusában az építőipari termelés volumene 9,0 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – jelentette a KSH. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján augusztusban az építőipar termelése 4,6 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest.

építőipar

Augusztusban az előző év nyolcadik hónapjához képest:

A két építményfőcsoport termelésének volumene ellentétesen alakult: az épületeké 7,0 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 23,9 százalékkal visszaesett. Az épületek építésének növekedése továbbra is nagyrészt ipari épületek, kisebb részben oktatási épületek, illetve sportlétesítmények építésének az eredménye. Az egyéb építmények építésének visszaesését elsősorban az uniós forrásból végzett munkák 2015. végi befejeződése okozta. Augusztusban a legnagyobb mértékben az út- és vasútépítő vállalkozások termelése maradt el az előző év azonos időszakitól.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 3,7 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 34,1 százalékkal csökkent, míg a speciális szaképítésé 7,5 százalékkal emelkedett.

Szerződésállomány

A megkötött új szerződések volumene 13,3 százalékkal volt kisebb az előző évinél, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 20,6, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 8,2 százalékkal csökkent.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene augusztus végén 18,5 százalékkal meghaladta az előző évi, alacsony bázist. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 45,4, az egyéb építményeké 5,5 százalékkal magasabb volt.

2016. január-augusztusban az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés volumene 22,0 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál.

Jövőre már az építőipari termelés növekedésére számítanak a szakértők

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője kiemelte: az építőipari vállalkozások szerződésállománya növekedni kezdett, ami folytatódhat a következő hónapokban is. A szakember szerint az idén összességében még csökken az építőipari termelés 2015-höz képest, de 2017-ben már ismét növekedést vár.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az épületberuházásoknál bekövetkezett szerződésállomány-bővülés pár hónap késéssel jelenik majd meg az építőipari statisztikákban. Ezért az épületépítési alágazat teljesítménye 2017-től kezdve javítja majd számottevően az adatokat, és jövőre már az uniós források beérkezésével az egyéb építmények alágazata is megkezdheti a felzárkózást – közölte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik