Gazdaság
Zagyvarékas, 2015. március 27.
Munkások egy Zagyva-híd pillérjén dolgoznak a leendõ M4-es autópálya Abony és Fegyvernek közötti szakaszának építésén Zagyvarékas közelében 2015. március 27-én. A kormány visszavonta az Európai Bizottságtól az M4-es projekt EU-s programként való elismertetését. Emiatt várhatóan felfüggesztik a jelenleg folyamatban lévõ beruházást és új közbeszerzési eljárást írnak ki.
MTI Fotó: Bugány János

Kétséges, hogy a hivatalnokokkal be lehetne tömni a munkáshiányt

24.hu
24.hu

2016. 10. 10. 10:31

Korábban a témában:

A Miniszterelnökség államtitkára pár napja egy konfenerncián dobta be megint, hogy leépítést terveznek a közszférában. Csepreghy Nándor azt mondta, több tízezer, vagy akár százezer ember elbocsátásáról lehet szó. És utalt arra is, hogy őket majd átképzés után a versenyszférába irányítanák át, de arra nem tért ki, hogy milyen pozíciókra.

Nincsenek elragadtatva a munkaerő-közvetítők Csepreghy Nándor ötletétől, hogy a közszférából elküldött emberekkel oldják meg az egyre súlyosabb munkaerőhiányt.  Merthogy nem a hivatalnokokat keresik a cégek – írta a Világgazdaság.

Egy fejvadász pl. ezt mondta felvetésükre, miszerint a magyarországi munkaerőhiányra részben megoldás lehet az állami szféra tervezett több tízezres vagy akár százezres leépítése, átirányítása:

Megnézem magamnak, ahogy a minisztériumi hivatalnokok beállnak majd a szerelőszalag mellé.

A lap által megkérdezett munkaerő-közvetítő szakemberek közül többen annyira komolytalannak tartották az ötletet, hogy inkább nem is közölték a véleményüket.

Nem lehetetlen küldetés, de

A Kienbaum Magyarország fejvadászcég vezetője szerint maga a gondolat jó, és nem is teljesen lehetetlen feladat, de a helyzet sokkal bonyolultabb annál, semhogy egyszerűen átirányítsák a közszférából elbocsátott dolgozókat a versenyszféra üres álláshelyeire. Sághy András azt mondta a lapnak: az egyik legnagyobb nehézséget az jelenti, hogy a verseny- és a magánszféra különböző vállalati kultúrával rendelkezik és eltérő képesség- és készségcsomagot igényel a munkavállalók részéről.

A másik alapvető probléma, hogy vélhetően nem a versenyszférából valóban hiányzó informatikusokat, mérnököket fogják elküldeni a költségvetési szektorból, mert rájuk ott is szükség van – hangsúlyozta Jáger László, a Man at Work toborzási vezetője. Probléma lehet még az élő nyelvtudás, a munkatapasztalat hiánya, presztízsveszteségként élhetik meg a volt közszférások, ha fizikai munkát kellene végezniük, esetleg többműszakos rendben, és a bérszint sem valószínű, hogy csábító lenne nekik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Kecskemét, 2017. március 3.
Stadler József akasztói vállalkozó az ellene költségvetési csalás bûntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt indított büntetõper tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken 2017. március 3-án. A bíróság a vádlottat öt év börtönbüntetésre ítélte.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.