Gazdaság
Beregszász, 2016. október 2.
Szavazók a beregszászi magyar konzulátuson kialakított szavazóhelyiségben Kárpátalján a kvótareferendum napján, 2016. október 2-án. A népszavazást a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítésével kapcsolatban írták ki.
MTI Fotó: Nemes János

Fontos népszavazási kérdésben döntöttek a bíróságon

24.hu
24.hu

2016. 10. 05. 16:42

Korábban a témában:

A Kaposvári Törvényszék megsemmisítette a kaposvári közgyűlésnek a gumihulladék-feldolgozóról szóló népszavazás elrendelését elutasító döntését és új határozat meghozatalára kötelezte a testületet – írta az MTI.

Az MTI híréből – valószínűleg tévedésből – kimaradt a helyi szó, azaz nem országos népszavazásról, hanem helyi népszavazás elutasításáról van szó Kaposváron.

A szocialista Pintér Attila, a város önkormányzati képviselője helyi népszavazást kezdeményezett egy gumihulladék-feldolgozó üzem beruházása ellen. Miután az akciót aláírásukkal támogató választók aránya meghaladta a népszavazás elrendeléshez szükséges 25 százalékot, a beruházó Homatech visszalépett az építkezéstől. Az önkormányzat és a beruházó szerződést bontott, az eredeti állapotot visszaállították.

Az ellenzéki pártok támogatták helyi népszavazás kiírását, mert szerintük a hulladékégető kockázatos, féltették az emberek egészségét. Hiányolták az előzetes tájékoztatást és nehezményezték, hogy a fejlesztésről nem kérték ki a lakosság véleményét. A feldolgozó ellen több tüntetés is volt a városban. Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere szerint olyan világszínvonalú, környezetbarát technológia mintaüzeme létesül, amely a várost a környezetvédelem és az újrahasznosítás élvonalába helyezi.

Erről döntöttek

A bíróság a mostani ítéletében azt mondta ki, hogy a közgyűlés indoklása törvénysértő volt, amikor augusztus 29-én azzal az indokkal utasította el az üzem létesítésével kapcsolatos népszavazás elrendelését, hogy az okafogyottá vált.

A bíróság szerint ezt nem tehették meg, mert

a közgyűlésnek nincs mérlegelési lehetősége, köteles elrendelni a népszavazást, ha annak kérdésére összegyűlt a jogszabályban előírt számú aláírás.

Azt nem tudni, hogy ez befolyásolta volna-e a beruházó szándékát, mindenesetre a Fidesz megkímélte magát egy helyi politikai pofontól, hogy ki kelljen írnia a helyi népszavazást, szóljon az bármilyen kérdésről. Miután az önkormányzat és a beruházó szerződést bontott, az eredeti állapotot visszaállították, így már nincs is miről népszavazni.

A tanulság alighanem az, hogy a Fidesz “kétharmada” köteles elrendelni a népszavazást, ha annak kérdésére összegyűlt a jogszabályban előírt számú aláírás – legyen szó egy város vagy egy ország vezetéséről.

(MTI nyomán)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A gorgeous female standing behind blinds wearing lingerie and stockings

Az anális szex nem játék

Kommentek

EDITORS NOTE: Graphic content / A silicone sex doll is displayed on March 5, 2018 in a room of a "brothel like" establishment in Paris where customers can pay for sexual intercourse with dolls, the first of its kind in France.
Members of the communist and Front de gauche group at Paris' city council called on March 16, the closure of the place run by the Xdolls company. The study of a legal procedure have been presented at Paris city council on March 20. / AFP PHOTO / JOEL SAGET
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.