Gazdaság

Hatmilliárdot költöttek a stadionra, mégsem lett tökéletes

Az MTK stadion betonfala a hazai szabályozás szerint megfelelő, viszont a FIFA ajánlásának nem felel meg. A magyarázatok ellenére az sem világos, hogy ez miért nem látszott a tervezéskor – írja a Portfolio.hu.

Nagy a felhajtás az MTK Hidegkúti Nándor stadionja körül, sokakat meglepett, hogy a kapuk mögött betonfalak vannak. Esztétikailag minimum kérdéses a megoldás, ám a Nemzeti Sport munkatársai lemérték, és azt találták, hogy nagyjából “egy kapunyi”, vagyis 7,5 méter távolságra van az alapvonal a betonfaltól, ami biztonságos távolságnak mondható.

A sajátos megoldás oka – mondják a tervezők – hogy kilencven fokkal elfordították a stadiont, mert az észak-déli tájolás felel meg a televíziós közvetítések érdekében született előírásoknak. Így azonban a telek adottságai miatt a létesítmény éppen csak elfért, “cipőkanállal” préselték be a tartóoszlopokat. A Nemzeti Sport szerint ez magyarázhatja, miért van fal a korábban tervezett lelátó helyén.

Viszont így az MTK új stadionja nem felel meg a FIFA ajánlásának, mert a mögötte lévő terület nincs olyan széles, mint amit a szervezet javasol – nézett utána a Portfolio.

Valószínűleg ez nem jelent majd problémát akár a nemzetközi meccsek megtartásában sem. Nemcsak azért, mert a 10 méter csupán ajánlás, hanem azért is, mert a FIFA ajánlásait nem feltétlenül kell átvennie az EUFÁ-nak. De azért annyira mégsem mutat jól, hogy 6,3 milliárd forintból nem sikerült olyan pályát építeni, ami maradéktalanul meg tudna felelni a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség ajánlásainak – jegyzi meg a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik