Gazdaság

Putyin boldog, emelkedik az olaj ára

vlagyimir putyin (Array)
vlagyimir putyin (Array)

Az OPEC tagállamai megállapodtak, hogy novembertől napi 32,5 millió hordóra korlátozzák olajtermelésüket a mostani 33,24 millió hordóról, jelentette a Reuters. Hasonló megállapodásra 2008 óta nem volt példa, a hírre megugrott az olaj ára.

Az olajár emelkedése a nagyon rossz állapotban lévő orosz gazdaságnak jön jól, Putyin örülhet. Akárcsak Irán és Szaúd-Arábia népe.

A megállapodásról egyelőre sokat nem tudni, de a piaci reakciók tükrében mindenképpen váratlannak mondható: a WTI ára délutáni még 45 dollár alatt volt, este már 47 dollár felett járt. Tegnap még pesszimisták voltak a befektetők, az olaj ára is csökkent, sőt azzal kalkuláltak, hogy ha nem lesz döntés az olaj kurzusa 40 dollár környékére zuhanhat vissza.

A legtöbben azt várták, hogy a döntés elhúzódhat az OPEC november 30-i hivatalos találkozójáig, már csak azért is, mert Szaúd-Arábia és Irán céljai között elég jelentős különbségek látszottak, és a két ország olajminiszterei is utaltak korábban arra, hogy ez az esemény csak tanácskozó jellegű lesz. A Reuters egyébként úgy tudja, hogy ha sikerül a kívánt szintre csökkenteni a termelést, az együttműködést megpróbálják majd a nem OPEC-tag olajtermelő országokra is kiterjeszteni.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik