Gazdaság

Lassulni fog idén a magyar gazdaság

A magyar GDP növekedése idén várhatóan 1,8%-ra lassul, ami főleg az Európai Uniós pénzek csökkenő kifizetésének, illetve az állami beruházások csökkenő ütemének következménye – olvasható az Atradius régiós elemzésében.

A piacvezető hitelbiztosító elemzői fokozott kockázatnak tartják a közép-európai exportkitettséget és a járműipartól való függést. A térségben Lengyelországot érintheti a leginkább a Brexit, vagyis Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból.

Szerintük

  • a magyar gazdaság idei erősödését a magánfogyasztás 3,7%-os bővülése teszi lehetővé,
  • a háztartások fogyasztása mögött a bérek növekedése, az adók csökkenése és az alacsony munkanélküliség áll, ez 2016-ban várhatóan 6% körül lesz,
  • a foglalkoztatottság bővülését egyrészt a magánszektor növekvő munkaerő-igényei, másrészt a közmunkaprogramok mozgatják.

Mi lesz jövőre?

Az Atradius elemzői azt várják, hogy jövőre csökken export növekedésének üteme, de a kivitel továbbra is erős marad (5,2%). Az elemzés szerint a külkereskedelmi mérleg 2017-ben is pozitív lesz.

A GDP 2,6%-kal erősödhet, mert nőnek majd a magánfogyasztások és újra felpörögnek az állami beruházások, de a növekedés nem éri el a kormány által várt mértéket. 

A magyar kockázatok az eurózóna bizonytalanságaiból és a világkereskedelem lelassulásából fakadhatnak, amelyek nyomán csökkenhet a magyar export.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik