Gazdaság

Közeledne az EU Oroszországhoz, de a szankciókat is fenntartanák

Az Oroszországgal kritikus tagállamok is hajlanak a könnyítésekre, hogy megőrizzék az egységet.

Az Európai Unió vezetői vizsgálják annak lehetőségét, hogyan lehetne javítani az Oroszországgal való megtépázott kapcsolatokon amellett, hogy továbbra is fenntartanák a Krím-félsziget megszállása és a kelet-ukrajnai konfliktusban való szerepvállalás miatt hozott szankciókat – erről ír uniós forrásokra hivatkozva a Reuters. Ezzel azokat az uniós tagállamokat – köztük Magyarországot – próbálnák megnyugtatni, amelyek elégedetlenek a szankciós politikával.

Hazánkon kívül Olaszország, Görögország, Ciprus, Szlovákia és más államok is ugrásra készen állnak, hogy erősítsék üzleti kapcsolataikat Oroszországgal, amitől azt is remélik, hogy kizökkentik az európai gazdasági növekedés megtorpanását.

A Reuters azt írja: azt az Oroszországgal szembenálló tagországok is kezdik elfogadni, hogy bizonyos könnyítésekre szükség van, hogy továbbra is egységes maradhasson az EU a szankciók fenntartásának tekintetében. Németország támogatja ezt a megközelítést, de az Oroszországgal szembeni bizalmatlanság miatt még olyan területeken is nehéz előrelépést elérni, mint a terrorizmus elleni küzdelem vagy a kábítószer-kereskedelem. A szíriai orosz fellépés is mély ellentétekre világít rá, az pedig lehetetlennek tűnik, hogy a Krím-félsziget kérdésében egyetértésre jusson Oroszország és az EU.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik