Gazdaság

Spéderéktől kapott hitelt Mészáros Lőrinc és felesége

Ez még azelőtt történt, hogy a bankár kegyvesztetté vált.

Idén márciusban Mészáros Lőrinc és felesége 1,24 milliárd forint hitelt vett fel a B3 Takarékszövetkezettől – írja a 444. A takarékszövetkezetet akkor még Spéder Zoltán bankár befolyási övezetéhez sorolták, aki azóta kegyvesztett lett – június elején a kormány elkezdte kiszorítani a takarékszövetkezetekből és a Magyar Postából, sőt, a kormánypárti sajtó hetekig közellenségkétn kezelte.

A portál úgy véli, ennek fényében igazán érdekes a Mészároséknak nyújtott hitel, ugyanis a felcsúti polgármester és felesége magánszemélyekként jutottak az összeghez, nem valamely cégen keresztül. Orbán Viktor barátjának hitelezése politikai döntés is kellett, hogy legyen – írják, hozzátéve, hogy a takarékok körüli világot ismerők már júniusban azt pletykálták: fura, hogy Spédernek nekitámadtak, miközben ők finanszírozták Mészárosékat.

A hitel hátteréről kétféle magyarázatról értesültek. Az egyik szerint Vida József, akit júliusban választottak a takarékok feletti szervezet vezetőjévé, időben megneszelte, hogy Spéder kegyvesztett lett, és időben kimutatta lojalitását a kormányzat felé. A másik szerint Spéder jóváhagyásával ment hitel Mészároséknak, mert a bankár már érzékelte, hogy haragszanak rá.

A hitel azért is érdekes, mert földekre jegyezték be a jelzálogot, de ezek közül legalább egyet nem magánemberként birtokol a Mészáros házaspár. Ez akkor sem mindennapi megoldás, ha a cég végső tulajdonosai Mészárosék, és a cég vezetését egyik lányuk látja el.

Mészáros Lőrinc és családtagjai az év elején az OTP-től is komoly hiteleket kaptak földvásárlásra, amit szintén a földjeikre helyezett jelzáloggal oldottak meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik