Gazdaság

Felpörgött a golfingatlanbiznisz Magyarországon

golf (golf, golflabda, )
golf (golf, golflabda, )

A Zala Springs Golf Resort tavaly ősszel nyílt meg Zalacsányban. A 160 hektáros, különleges adottságú golfpályát a világhírű golfpálya tervező, Robert Trent Jones Jr. álmodta meg, és nemzetközi szakértők bevonásával magyar beruházó építette fel. A 18 szakaszos pálya nemzetközi, világszínvonalú versenyek lebonyolítására is alkalmas.

A golfpálya fejlesztése mellett a megújult Batthyány Kastélyszállót és Kúriát, valamint a Hévíz-Balaton Repülőteret is megvásárolta a befektetőcsoport. A repülőtérnek a beruházásban kulcsszerep jut, hiszen a régió fejlesztését és a turizmus megerősödését a közvetlen légi összeköttetés nagymértékben könnyíti. Az új golfpálya különleges, hazánkban eddig még kevéssé ismert befektetési formát is kínál a golf szerelmeseinek.

Nem csak befektetés

A cégcsoport közleménye szerint egyre inkább felértékelődik a magyar golfingatlanok értéke a nyugat-európai befektetők számára, tekintettel arra, hogy Magyarország gazdasági helyzete stabilizálódik, az EU és a NATO-tagság stabilitást ad, s a zalacsányi golfpálya kihasználtsága folyamatosan növekszik, lekörözve a hasonló méretű osztrák pályákat. A szokásos ingatlanbefektetésekhez képest a golfingatlan nem kizárólag pénzügyi döntés.

A kényelmi szolgáltatások és a termékhez járó 4 hetes saját ingatlanhasználat lehetőségét, valamint az ingatlan tulajdonjog mellé járó golfpálya-használati jogot is számba kell venni. Utóbbi az idő előre haladtával és a növekvő keresletnek köszönhetően egyre nagyobb érték lesz – mondta Szili Balázs, a Zala Springs Golf Resort értékesítési és marketing-igazgatója. Hozzátette: a Zala Springs Golf Resort elsősorban a német és osztrák befektetők figyelmét szeretné felkelteni hazánkban egyedülálló ingatlanfejlesztési konstrukciójával, de sok a magyar, az orosz és angol érdeklődő is.

Egyre népszerűbb a golf

A golf népszerűsége világszerte rendkívüli mértékben növekszik. A golfdiplomácia hatalmas sikere, hogy 112 év után ismét olimpiai szám lett a golf. A pénzügyi válság a golfturizmus lendületes fejlődését némileg lassította, ám az elmúlt öt évben ismét dinamikus növekedés tapasztalható a szegmensben.

A statisztikák szerint míg a 2010-es évek elején átlagosan 4 napot töltötték a pihenésüket golffal a vendégek, addig tavaly már ennél több időt szántak a kikapcsolódásra és kedvenc sportjuknak. Célországot tekintve Skócia és az Egyesült Államok áll az élen, de feltörekvőben vannak a mediterrán országok pályái, és különösen Közép-Európa sportlétesítményei. A legnagyobb golfturisták a britek és az amerikaiak, valamint a skandináv országok lakói, de szép számmal utaznak osztrák és német golfozók is.2014-óta lett egyébként egyre nagyobb trend világszerte befektetni a golfpályaingatlanokba. Bár a világválság visszavette a golfingatlan piacot, a befektetők azóta egyre növekvő érdeklődést mutatnak a hasonló ingatlanok iránt az egész világban. A nemzetközi trendekben nagy szerepet játszik, hogy a kínai befektetők komoly érdeklődést mutattak Kalifornia, Hawaii és a Washington DC területén épült golfingatlanok iránt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik