Gazdaság

Varga: sikeres volt a magyar gazdaság átalakítása

Az elmúlt években sikeres volt a magyar gazdaság átalakítása, és sikerült megteremteni a további építkezéshez szükséges biztos alapot - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn az európai audit hatóságok jubileumi, 25. találkozóján Budapesten.

A 2013-as növekedési fordulat óta minden évben három százalék körüli értékkel emelkedett a gazdaság teljesítménye, és az idén is ehhez hasonló adat várható – folytatta a miniszter.

Kiemelte: 26 éve nem dolgoztak olyan sokan, mint most, hat éve még 12 százalék volt a munkanélküliségi ráta, mostanra 5 százalékra csökkent.

Az ország fizetési mérlege is évek óta többletben van, és az uniós források felhasználásában is élen jár Magyarország – ismertette az eredményeket Varga Mihály.

A kormány hatékonyan és eredményesen használja fel a gazdaságfejlesztési forrásokat

Az uniós fejlesztési támogatások hatékony és átlátható felhasználásának kiemelt szerepe van és lesz abban, hogy a magyar gazdaság megőrizze az elmúlt évek növekedési lendületét – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Európai Bizottság és az Európai Számvevőszék, valamint a tagállamok audit hatóságainak 25., jubileumi konferenciáján Budapesten.

Az európai uniós támogatások teljesítmény-alapú, hatékony és eredményes felhasználása az egyik záloga annak, hogy tartóssá váljanak az általuk elért kedvező gazdasági hatások – emelte ki a nemzetgazdasági miniszter. Mint fogalmazott: a Homologues-találkozók elsődleges célja éppen az, hogy elősegítse a párbeszédet a tagállamok között és javítsa az audit munka összehangolását.

Erre szánja a kormány az EU-s támogatást

Fontos lehetőséget biztosít hazánknak, hogy a 2014–2020 közötti ciklusban 12 ezer milliárd forint uniós fejlesztési forrás áll rendelkezésünkre – hangsúlyozta Varga Mihály. Hozzátette: ezt az összeget kormány a gazdasági növekedés fenntartására, a versenyképesség növelésére és a foglalkoztatás bővítésére használja fel, ennek érdekében átfogó területorientált fejlesztési kezdeményezéseket, illetve tíz operatív programot indított útjára.

Az EU kohéziós politikája, az unió gazdasági és szociális összetartásának erősítésére, a harmonikus fejlődés biztosítására, valamint a kevésbé előnyös helyzetű régiók felzárkóztatására vonatkozó törekvések alapvetőek Magyarország számára is – emelte ki a miniszter hozzátéve, hogy hazánknak is alapvető törekvése a gazdasági és társadalmi konvergencia erősítése.

A tagállamok közös célja a regionális fejlettségbeli különbségek mérséklése, az életszínvonalbeli eltérések csökkentése, a jövedelmi különbségek, valamint a tartós elmaradottság mérséklése terén elért eredmények ugyanis összeurópai szinten is növelik a versenyképességet – fogalmazott a tárcavezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik