Gazdaság

Varga: sikeres volt a magyar gazdaság átalakítása

24.hu
24.hu

2016. 09. 19. 10:53

Az elmúlt években sikeres volt a magyar gazdaság átalakítása, és sikerült megteremteni a további építkezéshez szükséges biztos alapot - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn az európai audit hatóságok jubileumi, 25. találkozóján Budapesten.
Korábban a témában:

A 2013-as növekedési fordulat óta minden évben három százalék körüli értékkel emelkedett a gazdaság teljesítménye, és az idén is ehhez hasonló adat várható – folytatta a miniszter.

Kiemelte: 26 éve nem dolgoztak olyan sokan, mint most, hat éve még 12 százalék volt a munkanélküliségi ráta, mostanra 5 százalékra csökkent.

Az ország fizetési mérlege is évek óta többletben van, és az uniós források felhasználásában is élen jár Magyarország – ismertette az eredményeket Varga Mihály.

A kormány hatékonyan és eredményesen használja fel a gazdaságfejlesztési forrásokat

Az uniós fejlesztési támogatások hatékony és átlátható felhasználásának kiemelt szerepe van és lesz abban, hogy a magyar gazdaság megőrizze az elmúlt évek növekedési lendületét – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Európai Bizottság és az Európai Számvevőszék, valamint a tagállamok audit hatóságainak 25., jubileumi konferenciáján Budapesten.

Az európai uniós támogatások teljesítmény-alapú, hatékony és eredményes felhasználása az egyik záloga annak, hogy tartóssá váljanak az általuk elért kedvező gazdasági hatások – emelte ki a nemzetgazdasági miniszter. Mint fogalmazott: a Homologues-találkozók elsődleges célja éppen az, hogy elősegítse a párbeszédet a tagállamok között és javítsa az audit munka összehangolását.

Erre szánja a kormány az EU-s támogatást

Fontos lehetőséget biztosít hazánknak, hogy a 2014–2020 közötti ciklusban 12 ezer milliárd forint uniós fejlesztési forrás áll rendelkezésünkre – hangsúlyozta Varga Mihály. Hozzátette: ezt az összeget kormány a gazdasági növekedés fenntartására, a versenyképesség növelésére és a foglalkoztatás bővítésére használja fel, ennek érdekében átfogó területorientált fejlesztési kezdeményezéseket, illetve tíz operatív programot indított útjára.

Az EU kohéziós politikája, az unió gazdasági és szociális összetartásának erősítésére, a harmonikus fejlődés biztosítására, valamint a kevésbé előnyös helyzetű régiók felzárkóztatására vonatkozó törekvések alapvetőek Magyarország számára is – emelte ki a miniszter hozzátéve, hogy hazánknak is alapvető törekvése a gazdasági és társadalmi konvergencia erősítése.

A tagállamok közös célja a regionális fejlettségbeli különbségek mérséklése, az életszínvonalbeli eltérések csökkentése, a jövedelmi különbségek, valamint a tartós elmaradottság mérséklése terén elért eredmények ugyanis összeurópai szinten is növelik a versenyképességet – fogalmazott a tárcavezető.

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

U.S. President Donald Trump listens during a discussion at the Generation Next forum in the Eisenhower Executive Office Building in Washington, D.C., U.S., on Thursday, March 22, 2018. Trump today took his boldest step to level the economic playing field with China, ordering sweeping tariffs on Chinese goods in a move that could escalate already tense trade relations between the worlds two biggest economies. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.