Gazdaság

Helyi halat akar a sütödékbe a Balatoni Szövetség

Leszámolnának az idegen hekkel, javaslataik is vannak.

Helyi halat szeretne látni az éttermekben, büfékben, halsütödékben a Balatoni Szövetség, ennek érdekében megoldási javaslatokat is kidolgoztak. A szervezet szerint a balatoni hal fogyasztása a horgászok kiváltsága lett, mert megszűnt a halászat, a vendéglátósok csak halastavakból vagy külföldről tudnak halhoz jutni.

A régió önkormányzatait tömörítő szervezet vezetése azonban nem a halászat visszaállításában látja a megoldást. Az egyik javaslatuk, hogy „úsztatott halakat” értékesítsenek, vagyis a környező halastavakból származó halakat a Balaton egy elkülönített részén tartsák, amíg ízük hasonlóvá válik a Balatonban élőkéhez.

A másik javaslat szerint felvásárlói hálózatot hoznának létre a térségben, ahol az engedéllyel rendelkező horgászok leadhatnék, illetve értékesíthetnék a Balatonból kifogott halakat.

A szövetség törvénymódosítást is szükségesnek lát, hogy a térség vendéglátóegységei ismét hozzájuthassanak a halételekhez szükséges helyi alapanyaghoz. Javaslataikat szakértőkkel egyeztetik, és az érintett minisztériumok elé tárják. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik