Gazdaság
Martha-Imre-(210x140)(1).jpg (mártha imre, invitel,)

Már nem függünk az orosz gáztól annyira

24.hu
24.hu

2016. 09. 08. 09:41

Az állami MVM korábbi vezetője, Mártha Imre szerint 10 százalékos rezsicsökkentés is jöhet, a paksi bővítést pedig el kellene tolni – olvasható az Index interjújában.

A beszélgetés legfontosabb pontjai:

  • A közhiedelem ellenére nem függ már számottevően Magyarország az orosz gáztól, a fogyasztás az elmúlt 10 évben megfeleződött, miközben bővültek a beszerzési források, új összekötő vezetékek épültek, a gázalapú áramtermelés összeesett, az európai piac likviditása pedig javult.
  • Emiatt szerinte nem tűnik jó üzleti döntésnek az E.On gáztárolóinak megvásárlása, azok töltöttsége folyamatosan alacsony. Hozzátette, a négy tárolóból kettő technikai problémákkal küzd, vagy be kell őket zárni, vagy jelentős összegért renoválni kell.
  • Emellett az állami ENKSZ létrehozása, a Mol-pakett 2011-es megvásárlása és a paksi bővítés idő előtti elkezdése is olyan intézkedések Mártha szerint, melyek megtérülése erősen kérdéses.
  • A paksi bővítést szerinte 3-5 évvel el kellene tolni, hogy tisztábban lássuk, merre halad a piac.
    Hozzátette, meg kellene várni Paks I. leállását, és csak utána behozni Paks II.-t, a párhuzamos működés komoly többletköltségeket jelentene.
  • Ha ugyanennyi pénzből – nagyjából 3 milliárd euróból – a megújulókra költünk, akkor kijött volna egy kis magyar Energiewende is.
  • A szakember jó befektetések között említette meg a Főgáz, az Elmű és az Émász részesedések megvásárlását.
  • A megújulók kapcsán elmondta, idehaza a geotermiában és a napelemekben várható még érdemi fejlődés, a biomassza erőművi kör már nem nagyon fog bővülni, a szélenergiában pedig nincs jelentős további potenciál, és aránytalanul drága az egyenetlen termelés kiszabályozása.
  • Elmondta, most lehet tere a lakossági rezsicsökkentésnek, elképzelhető egy 10 százalékos rezsicsökkentés.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.