Gazdaság

Az e-matrica bejött a külföldieknek is

autópály matrica (autópálya matrica, autópálya)
autópály matrica (autópálya matrica, autópálya)

Ötvenmilliárd forint folyt be az e-matricákból az útdíjszolgáltatóhoz az év első nyolc hónapjában – olvasható a Magyar Idők keddi számában. Az értékesített darabszám kilenc és fél millió volt, ami 7,8 százalékos növekedés a tavalyihoz képest. Az útdíj több mint negyven százalékát külföldiek fizették ki.

A növekedés két matricatípusnak köszönhető: az évesnek és a megyeinek. Mindkettő esetében 14 százalékkal több kelt el, mint egy évvel korábban – írta a lap a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató adataira hivatkozva.

Az éves matrica száma közel 330 ezer, a bevétel 14,3 milliárd forint volt. A megyei matricákból 1 466 364 fogyott, amiből csaknem nyolcmilliárd forintos bevétele keletkezett a szolgáltató cégnek. A megyék közül szokás szerint Pest megyében kelt el a legtöbb, 863 224, a bevétel ott meghaladta a 4,7 milliárd forintot.

Százezernél több matrica még Fejérben és Győr-Moson-Sopronban fogyott, hatvanezer és tízezer között tíz megyében forgalmaztak, Baranyában és Veszprémben tízezernél kevesebb kelt el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik