Gazdaság

1,8 százalékkal nőtt a GDP

GDP(960x640).jpg (Array)
GDP(960x640).jpg (Array)

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 1,8 százalékkal, az előző negyedévhez viszonyítva 1,0 százalékkal emelkedett, ami árnyalatnyival alacsonyabb az augusztus 12-én kiadott első becslésben jelentett 2,2, illetve 1,1 százaléknál – jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A növekedéshez elsősorban a piaci alapú szolgáltatások, az ipar és a mezőgazdaság járult hozzá.

Az ipar hozzáadott értéke 3,9, ezen belül a feldolgozóiparé 3,7 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához mérten.

A háztartások tényleges fogyasztása 4,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 5,1 százalékkal bővült.

A bruttó állóeszköz-felhalmozás 20 százalékkal visszaesett, ezt döntően az európai uniós forrásból finanszírozott fejlesztések befejeződése okozta, ami a költségvetési szervek beruházásait érintette inkább. A bruttó felhalmozás 2,8 százalékponttal lassította a GDP növekedési ütemét. A külkereskedelmi forgalom összességében 2,4  százalékponttal segítette a gazdasági teljesítmény bővülését.

Fentiek alapján, az első fél évben 1,4%-os volt az átlagos GDP-növekedés Magyarországon. Bár az év eleji sokkszerű leállást korrekció követte a második negyedévben, az év hátralévő részében óriási élénkülésnek kell ahhoz eljönni, hogy a jegybank 2,8%-os előrejelzése összejöjjön.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik