Gazdaság

Magyarország mindössze 10 százalékot csípett meg a régiós befektetésekből

24.hu
24.hu

2016. 09. 05. 14:53

Magyarország volt a harmadik legvonzóbb befektetési terep Kelet-Közép-Európában tavaly, az összes kockázati- és magántőke befektetés értékének 10 százaléka, mintegy 158 millió euró áramlott az országba - közölte a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) az Invest Europe (korábban EVCA) adataira hivatkozva az MTI-vel hétfőn.
Korábban a témában:

A 2015. évi közép- és kelet-európai magántőke statisztikai jelentésből kiderül, hogy a közép- és kelet európai magántőke és kockázati tőke befektetések összértéke 2009 óta tavaly volt a legmagasabb, 1,6 milliárd euró, ami az előző, 2014-es évhez képest 25 százalékkal magasabb érték és a teljes európai befektetési piac 3,4 százalékát teszi ki. Tavaly több mint 200 társaság, és ezen belül csaknem 130 startup jutott befektetéshez.

A befektetések 54 százaléka Lengyelországban, 14 százaléka Szerbiában, 10 százaléka Magyarországon és 9 százaléka Romániában történt, ez a 4 ország adta a teljes régió befektetéseinek 87 százalékát. Magyarország a nagyobb volumenű, de kisebb értékű, azaz alapvetően a kockázati tőke tranzakciókban teljesített jól tavaly.A 2014-es rekord mértékű friss tőkegyűjtéshez képest a tavaly gyűjtött tőke értéke alacsonyabb, 418 millió euró volt, ami 2 százaléka a teljes európai tőkegyűjtésnek, mivel az alapkezelők nagyobb hangsúlyt helyeztek a már meglévő befektetésekre és kilépésekre.

A jelentés szerint tavaly egyúttal rekordszámú, 97 társaságnál szállt ki a pénzügyi befektető. A kiszállások összértéke elérte az 1,2 milliárd eurót, ami az európai érték 3,1 százaléka. Értékben a kiszállásoknál is Lengyelország vezet (65 százalékkal), a második helyen Bulgária áll (14 százalék), míg Magyarország 6 százalékkal, 70 millió euróval ebben a rangsorban is a harmadik.

Európai szinten a befektetések összértéke az előző évhez képest 14 százalékkal, 47 milliárd euróra emelkedett, míg a kilépések értéke a befektetések eredeti bekerülési értékén mérve elérte a 2014-es 40 milliárd eurós rekordértéket – olvasható az összegzésben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.