Gazdaság

Alkoholbeszerzés – vége a készpénzezésnek

A vendéglátó ágazat kifehérítésére tett kormányzati intézkedések (pl. online pénztárgép) következő állomása, hogy 2017. január 1-től a jövedéki termékekért az italnagykereskedőknél kizárólag bankkártyával vagy átutalással fizethetnek az éttermek – írta a Vendéglátásmagazin.

A NAV-tól kapott jogértelmezés szerint az intézkedés célja a jövedéki termékpálya további fehérítése, ezért zárják ki a készpénzes fizetést. Január elseje után készpénzfizetéssel csak adóraktárból vagy kisüzemi bortermelőtől és csak 200 ezer forintot meg nem haladó értékben szerezhetnek be jövedéki terméket a vendéglátóhelyek.

Egyéb üzletben vagy nagykereskedésben vásárolt jövedéki terméknél is érvényes, hogy a fizetés módja csak átutalásos vagy bankkártyás lehet. A törvény egyaránt vonatkozik a termelő cukrászatokra,  és a nem kereskedelmi vendéglátóhelyekre, tehát a közétkeztetésre is.

Nem korlátozzák viszont a vendégek fizetési módját, azaz éttermekben, szórakozóhelyeken, boltokban, stb. továbbra is fizethetünk készpénzzel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik