Gazdaság
Budapest, 2012. október 5.
A zöldségosztály a Tesco Váci úti Extra áruházában, ahol a magyar almát népszerűsíti Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára 2012. október 5-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Drágaság jöhet a munkaerőhiány miatt

24.hu
24.hu

2016. 09. 01. 14:46

Korábban a témában:

Bár a világgazdaságban általánosságban továbbra is dezinflációs erők dominálnak, a kelet-közép-európai országok az erősödő bérnyomás miatt növekvő inflációs kockázatokkal számolhatnak 2017-ben. Mindez különösen Magyarországra igaz, ahol a vállalatok nehezen tudják kigazdálkodni a magasabb munkaerőköltségeket – írta a Morgan Stanley elemzésére hivatkozva a Portfolio.hu.

Az európai feltörekvő gazdaságokban mindenhol feszesedik a munkaerőpiac, a bérek és a munkaerőköltségek emelkedésnek indultak. A munkanélküliség és a bérek közötti kapcsolat ugyanakkor lazulni látszik, hiszen az alacsonyabb munkanélküliséggel nem járt egyelőre magasabb infláció, de azért még ne könyveljük el, hogy ez örökre így marad – jelzi a Morgan Stanley.

A magyar cégeknél erőteljesebben jelentkezik a probléma

Hazánk a régióból is kilóg abból a szempontból, hogy a magyar cégek profitrészesedése a legalacsonyabb, szemben a lengyel és a cseh cégekkel, amelyek rendelkeznek némi pufferrel a béremelésekhez.

Ráadásul felmérések szerint Magyarországon fogyott leggyorsabban a munkaerő az utóbbi negyedévekben. Olyannyira, hogy a cégek ma már komoly munkaerőhiánnyal küzdenek, és az egységnyi munkaerőköltség (ULC) nálunk emelkedett a legjobban 2016 első negyedévében, pontosan 6,1 százalékkal. A gond azonban az, hogy emiatt nincs termelékenység-növekedés.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.