Gazdaság

A Financial Times szerint Orbán Viktor bírálja a leghangosabban az EU-t, de nincs egyedül

A londoni gazdasági napilap online felületén megjelent írás szerzői felidézik, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az idei tusnádfürdői találkozón megállapította: az EU elveszítette globális szerepét és regionális tényezővé vált, amely képtelen megvédeni saját polgárait és külső határait.

A Financial Times írása szerint a 2004 óta uniós taggá vált egykori kommunista országok vezetői közül Orbán Viktor bírálja a leghangosabban az EU-t, de nincs egyedül.

Várható lenne, hogy ezek az országok, amelyek évente eurómilliárdokat kapnak az EU-tól, és gazdasági növekedésük hajtóereje a hozzáférés az unió egységes piacához, Brüsszel lelkes biztatói legyenek, ám egyesek közülük nem azok. Nyugat-európai és brüsszeli illetékesek attól tartanak, hogy Magyarország és Lengyelország – amelyeket egyaránt a politikai és a médiaszabadság aláásásának vádja ért – az EU fennhatóságának meggyengítésére használhatja fel a jelenlegi helyzetet, és az európai értékekről alkotott saját, konzervatívabb elképzeléseit tolja előtérbe.

A magyar miniszterelnök harcias beszédmódja – amelyhez Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke is csatlakozik – még a többi visegrádi országot és szövetségeseiket is megdöbbentette – áll a cikkben. A Financial Times idéz egy vezető beosztású szlovák illetékest, aki szerint Magyarország és Lengyelország “egyre inkább radikalizálódik”. A név nélkül idézett szlovák tisztségviselő szerint Visegrád nagyon hasznos fórum, de “mind nagyobb távolságot kell tartanunk Budapesttől és Varsótól, amelyek retorikája nem igazán hasznos”.

A Financial Times kitér a kvótareferendumra is, megállapítva, hogy az uniós kvótaelképzelés mára “gyakorlatilag kimúlt”, és így a népszavazási kérdés is okafogyottnak tűnik, ám a referendum alkalmat teremtett egy “virulens migránsellenes – és ennek kiterjesztéseként EU-ellenes – plakátkampányra” Magyarországon.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik