Gazdaság
cégvezető (cégvezető, iroda, )

Már nem annyira optimisták a hazai cégvezetők

24.hu
24.hu

2016. 08. 17. 16:41

Júliusban 227 hazai kis és közepes vállalkozást kérdeztek meg reprezentatív felmérésben a gazdasági kilátásaikról. A válaszok alapján csökkent az üzleti bizalom a körükben, már nem látják olyan sikeresnek a jövőt, mint például tavaly októberben.

A konjunktúramutató az áprilisi 31 pontos csúcsról 27 pontra csökkent, így a tavaly októbere óta tartó folyamatos javuló tendencia tört meg.

A kutatóintézet szerint a csökkenés annak köszönhető, hogy a vállalkozások úgy látják, hogy jelentősen vissza fog esni beruházási aktivitásuk, a létszám, a kapacitáskihasználás, a termelési szint és a jövedelmezőség.

A kutatás kimutatta, hogy miközben a vállalkozások jelenlegi helyzetüket pozitívabban értékelik, mint az előző negyedévben, addig jövőbeli kilátásaikat negatívabbnak ítélik meg, ami azt jelenti, hogy a kkv-szektor fordulópontot jelez előre a hazai üzleti klíma alakulásában.

A kkv-k a várható üzleti helyzet alakulásában csekély mértékű visszaesésre számítanak a következő fél évben.

Ezzel szemben aktuális helyzetüket továbbra is pozitívan értékelik a hazai kkv-k, a legnagyobb mértékben a rendelésállomány mutatója javult, de a jövedelmezőség, az üzleti helyzet, az elmúlt féléves termelési szint mutatója is jelentősen nőtt az előző negyedévben képest.

A havi felméréseket a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) végzi.

(MTI nyomán)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.