Gazdaság

Egyre több a szélhámos az ingatlanpiacon

Felhígult a piac, egyre több a panaszos.

Egyre több a szélhámos az ingatlanközvetítői piacon – írja a Népszabadság. A lap szerint vannak, akik már azért is pénzt kérnek, hogy megmutassanak egy lakást. A Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetsége etikai bizottságának elnöke elmondta: az eddigieknél is jobban felhígult a piac, egyre többen fordulnak hozzájuk panasszal.

A szakember azt javasolja, hogy ellenőrizni kell a kiválasztott közvetítőt a területileg illetékes jegyzőknél a szakmai névjegyzékben, végig kell olvasni a szerződést az utolsó apró betűig, referenciákat kell kérni, és megnézni az adott cégre vonatkozó adatokat a nyilvánosan elérhető cégadatbázisban. Hozzátette: egy újonnan nyílt kis irodába sem feltétlenül kockázatos betérni, ezeket gyakran olyan szakemberek nyitják, akik évtizedek óta a szakmában vannak, és az egyre növekvő forgalom miatt saját lábra állnak.

A Budapesti Békéltető Testület elnöke azt mondta, egyelőre nem érzik, hogy szaporodna az ingatlanos ügyek száma, de ha a szakma nem vezet be szigorú önszabályozási és ellenőrzési módszereket, drasztikusan megnőhetnek. Az építésügyi hatóság eddigi, legalábbis látszólagos kontrollja is megszűnt, egyes vállalkozók már 1-2 hónap alatt felhúznak családi házakat, ezek viszont olyanok is. Ha valaki magánemberként építkezik, érdemes saját műszaki ellenőrt szerződtetni, még ha elsőre drágának is tűnik – tette hozzá Baranovszky György.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik