Gazdaság
sózás (sózás)

Vádemelés az útszóró sós kartell ügyében: összesen 11 vádlott

24.hu
24.hu

2016. 08. 10. 09:27

Korábban a témában:

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség a napokban vádat emelt versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban bűntette miatt összesen 11 fő, többségükben útfenntartásban közreműködő magyarországi cégek vezetőivel szemben.

Bűnös összehangolás

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium akkori infrastruktúráért felelős államtitkára feljelentésére 2013 végén elrendelt nyomozás megállapításai szerint a cégvezetők az általuk irányított 7 cég képviselőiként összehangolt piaci magatartást tanúsítottak 2013. és 2014. évben a magyar közutak karbantartását és fenntartását végző állami vállaltok és önkormányzatok, továbbá önkormányzati közterület fenntartó cégek által kiírt közbeszerzési eljárásokban.

Előre megállapodtak, mikor ki nyerjen

A vádirat szerint a közbeszerzések tárgyai többségében a 2013-as 2014-es évek útszóró só beszerzései voltak összesen 6 milliárd Ft értékben, valamint kisebb tételben útburkolati jelek festésére is összehangoltan pályáztak a vádlottak.

Az ügy lényege szerint P.S. I. r. vádlott, mint egy Pest megyei székhelyű Kft. vezetője II. r. vádlotton keresztül – aki a cég jogi képviselője – felvette a kapcsolatot az ország területén működő további 6 versenytársa vezetőivel, vagy alkalmazottaival és SMS-ben, illetve e-mailen előre megállapodtak abban, hogy a kiírt téli síkosság mentesítési közbeszerzéseket melyikük fogja elnyerni.

Kéz kezet mosott

Módszerük elsősorban az volt, hogy előre megbeszélték egymás közt a legalacsonyabb ajánlati árat, mely alá a megbeszéltek szerinti későbbi „vesztes” pályázók már nem mehettek a közbeszerzést kiíró cég által alkalmazott elektronikus árlejtés során, illetve egymás pályázati tevékenységéről tudva a közbeszerzési eljárásban egymásnak referenciát biztosítottak, illetve segítséget nyújtottak a pályázati nyomtatványok kitöltésében.

Egyes esetekben az együttműködésért cserébe az alkufolyamat torzításában részt vevő cégek alvállalkozói megrendelést kaptak a későbbi győztestől, míg más esetekben a regionális piacok egymás közötti felosztását érték el a vádlottak a tényleges verseny helyett nekik kedvezőbb, előre egyeztetett vállalási áron.

Börtön- és pénzbüntetés is lehet

A vádlottak terhére rótt bűncselekmény egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető – az ügyészség a vádiratban indítványozta a szabadságvesztések és mellettük pénzbüntetések kiszabásán túl a cégvezető vádlottak esetében azt is, hogy a bíróság határozott időre tiltsa el őket bármely gazdasági társaság vezetésétől.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.