Gazdaság
dohányzás (dohányzás, )

Cigiszünet a munkahelyeken: hányszor lehet rágyújtani?

24.hu
24.hu

2016. 08. 10. 15:43

Gyakran hallani, hogy míg a nem dohányzók folyamatosan dolgoznak, addig kollégáik óránként tartanak egy-egy 10 perces cigiszünetet. Megteheti ezt vajon a munkaideje terhére? Ezt vizsgálta az Adózóna.hu munkajogász szakértője. A legfontosabb kérdések:

  • A munkáltató köteles dohányzásra kijelölt helyet biztosítani a munkahelyen vagy megtilthatja a dohányzást a munkahely teljes területén?
  • Ha a munkáltatónál teljes dohányzási tilalom van hatályban, a munkavállalók kimehetnek az utcára – a bejárattól 5 méterre – rágyújtani?

A kiindulópont az, hogy a Munka Törvénykönyvében nincs a dohányzás céljából biztosított szünetre rendelkezés. Ebből az következik, hogy a munkavállaló dohányzás céljából nem szakíthatja meg jogszerűen a munkavégzését.Ez alól a főszabály alól létezik két kivétel azokon a munkahelyeken, ahol nincs dohányzási tilalom. Az egyik a munkaközi szünet, melynek időtartama alatt nincs akadálya a dohányzásnak, a nem dohányzók védelmére vonatkozó szabályok betartása mellett. A másik pedig, hogy a munkáltató engedélye alapján ésszerű korlátok között meg lehet szakítani a munkavégzést.

Ha részletesebben is kíváncsi, hol, hányszor, mennyi ideig lehet dohányozni a munkahelyeken, kattintson

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.