Gazdaság

Szomorú rekordot döntött a kilakoltatások száma

Példátlan ütemben nőtt az utcára került adósok száma a márciusban lejárt kilakoltatási moratórium óta – értesült a Magyar Nemzet. A lap keddi számában, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) adataira hivatkozva azt írja, hogy március óta több mint 1500 kilakoltatás történt, ami a korábbi évekhez képest kiugróan sok.

A legtöbb, 777 adóst bírósági határozat alapján lakoltattak ki, 637-nek az után kellett távoznia lakásából, hogy az önálló bírósági végrehajtó elárverezte az ingatlanát. Önkényes lakásfoglalókkal szemben is intézkedniük kellett a hatósági személyeknek, 122 alkalommal lakoltattak ki ilyen okból.

2012-ben még egész évben 700 ingatlant adtak birtokba sikeres árverést követően. Egy évvel később ez a szám 550-re csökkent, majd 2014-ben moratórium lépett érvénybe, tavaly pedig a tilalom részleges feloldása után ismét körülbelül 600 ingatlant ürítettek ki. A köztestület adatai alapján tehát az elmúlt öt hónapban csaknem háromszor annyi kilakoltatás történt, mint korábban egy év alatt.

Miközben a magáncsőd intézménye kudarcot vallott, a végrehajtók jövőre is kilakoltatási hullámra számítanak. Körülbelül 15 ezer ingatlan vár árverezésre, ezek közül nagyjából 3500-at már megpróbáltak elárverezni, de sikertelenül. A legtöbb ingatlant, közel 12 ezret már harmadik alkalommal tűzték ki árverése. Ez pedig arra utal, hogy egyelőre nem kapkodnak a vevők végrehajtás alá került ingatlanok után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik