Gazdaság

Fideszes vezető lehet a rezsiharc farvizén kreált offshore hálózat kiötlője

offshore (offshore)
offshore (offshore)
Papíron máltai és ciprusi tulajdonban áll a Fidesz-frakció által százmilliós haszonhoz segített, a rezsiharccal összefüggésben előírt közmű-auditálást végző Hunguard többsége.

A Hunguard mint korábban a Népszabadság cikke alapján írtuk, tavaly megháromszorozta az árbevételét. Több mint 200 millió forintos nyereségét pedig egy ismeretlen máltai cég, a Javelin vitte haza.

A profit a Népszabadság keddi száma szerint minden bizonnyal „hazatalál” a tulajdonosi háló által kilétüket takaró személyekhez. Mivel kíváncsiak voltak, milyen cég hozza a tulajdonosoknak a pénzt, kikérték a kivonatokat a ciprusi hivatalból.

A lap ezek alapján arra jutott, hogy a Fidesz-frakció egy olyan kft. vitorláját fújja, amelynek haszna papíron először Máltára, majd onnan Ciprusra kerülhet. Szakértőik a szövevényes hálózat mögött egyöntetűen offshore-­szerű cégfelépítést látnak. És szerintük az offshore-felállás oka jelen esetben nem az adómérséklés lehet. Az kizárólag a háttérirányító elfedését szolgálja.

A Hunguard ügyeire rálátók a lapnak egymástól függetlenül, ám egyöntetűen a Fidesz egy üzleti ügyei miatt sokat támadott vezetőjét sejtik, mint a cég politikai megsegítésének és a vállalkozás mögött felállt bonyolult haszonlefölözési hálózat értelmi szerzőjeként.

Jól megágyazott a Fidesz a cég sikerének

A Fidesz-frakció 2013 óta többször is olyan minősítési szabályokat hozott, amelyeket szakértők szerint a Hunguardra szabtak, a korábban Navracsics Tibor vezette igazságügyi tárca egy másik törvény módosító indítványai közé rejtve terjesztette elő a közműszolgáltatók számlaaudit-kötelezettségét.

Később Németh Szilárd rezsipápa tette oda magát, a tanúsítócégekkel szemben olyan követelményeket támasztott, amit csak a Hunguard tudott teljesíteni.

Voltak ugyan versenytársak, próbálták is beszerezni a szükséges tanúsítványokat, de mire ezzel megvoltak, a parlament – Lázár János és / vagy Varga Mihály miniszterek javaslatára – ezeket eltörölte és új, szintén leginkább a Hunguardnál meglévő követelményeket írt elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik