Gazdaság

Rekordszámú letelepedési kötvényt adott el a magyar állam

Több ezer külföldi kapott a pénzéért letelepedési engedélyt, a bevétel egy jelentős része a közvetítő cégekhez megy.

Még soha nem volt olyan nagy a kereslet a magyar letelepedési államkötvények iránt, mint júliusban – írja a Világgazdaság. Nem kevesebb, mint 822-t jegyeztek külföldiek az 50 ezer euró névértékű papírokból, szemben az egy hónappal korábbi 60-nal.

A letelepedési engedélyhez legalább 300 ezer euró értékben kell jegyezni a kötvényekből, ez azt jelenti, hogy júliusban 137 külföldi vásárolt letelepedési államkötvényt, az év eleje óta pedig 426. Ez a tavalyi első hét hónapnál 113-mal kevesebb.

Az idén eladott kötvényekből mintegy 36 milliárd forint folyik a költségvetésbe. A négy (offshore hátterű) közvetítő társaság is óriásit kaszál: a fejenként 45 ezer eurós kezelési költséggel együtt tízmilliárd forintra rúg az ezévi bevételük.

Az eddigi összes eladás alapján az államnak 2018-2020 között közel 320 milliárd forintot kell törlesztenie a papírok tulajdonosainak. Az Államadósság Kezelő Központ eddig összesen 3782 letelepedési államkötvénycsomagot értékesített. Júnus végéig a Bevándorlási és Állampolgársággi Hivatal 3649 letelepedési engedélyt adott ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik