Gazdaság
Debrecen, 2016. február 19.
Egy dolgozó az NI Hungary Kft. debreceni üzemcsarnokában 2016. február 19-én. Az amerikai National Instruments (NI) elektronikai vállalatcsoport 30 milliárd forint értékben megvásárolt csúcstechnológiát telepít a debreceni gyárba.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Megint csökkent az ipari termelés

24.hu
24.hu

2016. 08. 05. 09:09

Korábban a témában:

2016 júniusában az ipari termelés volumene 0,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól – jelentette a KSH (első becslés). A júniusi munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. Idén már második alkalommal fordult elő, hogy csökkent a mutató – márciusban is hasonló volt a helyzet, csak akkor nagyobb volt a visszaesés.

A termelés az év első hat hónapjában 2,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júniusban 2,4 százalékkal csökkent.

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta: az ipar minden fontosabb ágazatában kisebb volt a növekedés júniusban, mint az előző hónapokban, a dinamika csökkenése nem koncentrálódott egy területre.

Kitért arra is, hogy a járműgyártásban is alacsonyabb volt júniusban a növekedés dinamikája, mint az előző hónapban, és júniusban a gépipari ágazatban volt nagyobb termelés visszaesés. Felhívta a figyelmet még a bázishatásra is, 2015 júniusban viszonylag magas volt az ipari termelés.

Az idén a második negyedévben az ipar határozott növekedést mutat az első negyedévhez, illetve az előző évi bázishoz képest is – hangsúlyozta Schindele Miklós.

A KSH augusztus 12-én teszi közzé a 2016. júniusi ipari termelés második becslését.

Elemzők: átmeneti lehet a gyengébb ipari teljesítmény

Csupán átmeneti lehet a gyengébb ipari teljesítmény, hiszen az ipari termelési prognózisok, beszerzésimenedzser-indexek bővülést jeleztek előre az MTI-nek nyilatkozó makrogazdasági elemzők szerint.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kommentárjában úgy fogalmazott: az ipar gyengébb teljesítménye mögött vélhetően átmeneti, technikai tényezők állnak, mivel az ipari bizalmi mutatók további élénkülésre utalnak. Ráadásul az ipari hangulat és a beszerzésimenedzser-index júliusi meredek megugrása szintén jelentős élénkülést jeleznek előre, valamint a kivitel 5 százalékos júniusi emelkedése sem támasztja alá az ipari termelés megtorpanását.

Az elemző szerint feltehetően a magyarországi autógyárak modellfrissítései okozhatták a csökkenést, így a következő hónapokban újra élénkülhet az ipari termelés, amit a második félévben a tavalyi alacsonyabb bázis is támogat.

Decembertől ugyanakkor, mivel az Audi visszafogja majd a termelését, az ipari termelés növekedése szerényebb ütemben folytatódhat. Emiatt idén némileg 4 százalék alá lassulhat az ipari termelés növekedése a tavalyi 7,5 százalékos emelkedés után – tette hozzá.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője szerint az ipari termelésre vonatkozó gyenge adat azért is meglepő, mert idén a beszerzésimenedzser-indexek 50 pont felett maradtak, ami folyamatosan feldolgozóipari bővülést jelzett.

Azonban arra is rámutatott, hogy egyelőre nem láthatóak a mögöttes folyamatok, hogy mi okozhatta a váratlan júniusi gyengélkedést. Vélhetően részben az export-orientált ipari vállalatok termelése csökkenhetett tavalyhoz képest, erre utal például a német ipar hónapok óta tartó gyenge teljesítménye.

Az év egészében 2-3 százalék közötti ütemben nőhet az ipari termelés – közölte.

Virovácz Péter az ING vezető elemzője kommentárjában kifejtette: a júniusi teljesítményhez képest kedvezőbbek a jövőbeni kilátások, ugyanis éves összehasonlításban közel 6 százalékkal magasabb az ipari rendelésállomány, miközben a beszerzésimenedzser-index is jelentősen megugrott a múlt hónapban, ami optimizmust jelez az ipari vállalatok részéről.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.