Gazdaság

Négyszeres áron bérel irodákat külföldön az MNB

Azt a jegybank sem tudja számszerűsíteni, milyen hasznot hoznak a méregdrágán működtetett külföldi képviseletek.

Két külföldi irodáját is négyszer annyi pénzért bérli a Magyar Nemzeti Bank, mint amennyit az adott városokban hasonló luxusingatlanokért kérnek – írja a Magyar Nemzet.

A hamburgi, 55 négyzetméteres iroda bérlése havonta 2,052 millió forintba kerül, ez négyzetméterenként 118 eurót jelent. Egy, az idei második negyedévre vonatkozó németországi piacelemzés szerint azonban a minőségi, legdrágább irodák négyzetméterenkénti havi bérleti díja 25 eurót tesz ki a városban.

A párizsi iroda mindössze 31,5 négyzetméteres, de 2,84 millió forintnyi eurót fizet érte a jegybank. Ez 285 eurós négyzetméterenkénti bérleti díjat jelent, miközben a JLL franciaországi piacelemzése szerint a város központi üzleti negyedében 63 euró a minőségi irodák négyzetméterdíja.

A római iroda, bár kisebb mértékben, de szintén túlárazott: 49 négyzetméterért fizet az MNB havonta 2,077 millió forintot, vagyis négyzetméterenként 134 eurót. A brit Regus az olasz főváros központjában 75 eurós négyzetméterenkénti áron kínálja legdrágább irodáit.

A Magyar Nemzet megkérdezte a jegybankot, hogy milyen hasznot hoznak az országnak a drágán bérelt irodák. A válaszból kiderül, hogy „az ott dolgozók által kiépített szakmai kapcsolatok a Magyar Nemzeti Bank munkája során több területen és formában hasznosulnak, amelynek számszerűsítése nem lehetséges”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik