Gazdaság

Van egy gazdasági mutató, amellyel már lehagytuk Európát

ingatlan (Array)
ingatlan (Array)

A több lakásos, új építésű társasházakra kiadott engedélyek száma Magyarországon 2010-hez képest 12 százalékkal nőtt, ami sokkal jobb a 15 százalékos csökkenést mutató uniós átlagnál.

Az ingatlan.com előrejelzése szerint az új lakásokra kiadott engedélyek számában látható növekedés folytatódhat, és a fejlesztések befejeződése után jelentősen nőhet a kínálat az új építésű lakások piacán.

A magyar lakáspiac egyre jobb eredményeket ér el az uniós átlagokat nézve. Az idei első negyedévben a kettőnél több lakásos társasházakra kiadott engedélyek száma az Európai Unió átlagát nézve 15 százalékkal csökkent a 2010-es szinthez képest, ezzel szemben Magyarországon 12 százalékos növekedés volt tapasztalható – derül ki az ingatlan.com hivatalos uniós adatokon alapuló összeállításából.

Magyarország mellett a régiós országok közül Szlovákia, Románia, Lengyelország és Ausztria is növekedést ért el, ott a lakásépítési engedélyek száma 39-60 százalékkal nőtt.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: a friss adatokból látszik, hogy a régiós lakáspiac egy részén, köztük Magyarországon is, élénkülés várható az új lakások piacán, még akkor is, ha nem minden engedélyből lesz végül kész lakás.

A szakértő azt is elmondta, hogy a régión belül a gazdaságilag egyébként erősnek tartott Csehország kilóg a sorból, ott ugyanis 2010-hez képest közel 20 százalékos volt a csökkenés, és visszaesést könyvelhetett el Szlovénia és Horvátország is.

Az Eurostat adataiból kiderül továbbá, hogy a fejlett országok közé tartozó uniós államok közül Svédországban és Németországban mutatkozik a leglátványosabb növekedés, ott 100 százalékkal nőtt az engedélyek száma.

Az ingatlan.com szakértője elmondta, hogy az Eurostat becsült adatai szerint az építési költségek – szintén 2010-es szintre vetítve – Magyarországon csökkentek a múlt év utolsó negyedévéhez képest, és alig haladták meg a 2015 első negyedévében mért szintet, ami szintén hozzájárult a lakásépítési engedélyeknél bekövetkezett emelkedéshez. A beruházók terheit tovább csökkentette, hogy az idei évtől az új lakások értékesítését csak 5 százalékos, kedvezményes áfakulcs terheli.

Az ingatlan.com prognózisa szerint az új lakásoknál rövidtávon nem várható árcsökkenés a kínálatbővülés miatt, de a fejlesztők között várhatóan egyre nagyobb verseny lesz a vevőkért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik