Gazdaság

Harci gázzal töltött üvegaknák lehetnek Somogy megyében

Tuzszeresz(960x640).jpg (Array)
Tuzszeresz(960x640).jpg (Array)

Csak másfél méter mélységig mentesítik a hortobágyi bombázóteret, ám mélyebben nagyon sok bombatest lehet még – írta meg a Magyar Nemzet. Forrásaik szerint  ez mélység nem elegendő a teljes mentesítéshez, mivel például egy egytonnás bomba akár 8 méter mélyre is befúródik a földbe.

A hortobágyi mellett még két, fokozottan szennyezett terület van az országban. A Somogy megyei Nagybajom és Böhönye között fekvő, 3000– 5000 hektár erdőrész tartozik a hadászati szempontból elaknásított körzet kategóriájába. A lap katonai forrásai szerint a 2. Waffen SS-hadosztály működtetett itt aknagyárat, ahol foglyokkal például harci gázzal töltött üvegaknákat is gyártattak. Ismeretlen mennyiségű akna maradt a területen, a mentesítéshez még nem mertek hozzáfogni.

A másik kritikus terület a horvát–magyar zöldhatár. 1991-ben, Jugoszlávia szétesésekor a Drávaszöget (horvát Baranya) a szerbek elfoglalták, és a magyar határt elaknásították – derül ki a cikkből. A lapnak a tűzszerészek leterheltségéről egy szakember úgy nyilatkozott: a jelenlegi tempó és kapacitás mellett még legalább száz évig van munkájuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik