Gazdaság

Nagy veszélybe került a magyar hobbiállateledel export

Az EU-n belül Nagy-Britannia a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek legnagyobb, legjobb felvevőpiacának számít, ám a Brexit ezt jelentősen meg fogja változtatni. Ez komolyan érinti a magyar agrárexportot is – írta az Agrárfórum.

Élelmiszerből a legnagyobb angliai beszállítók a közeli uniós országok: Hollandia (14,1 százalék), Franciaország (10,5 százalék), Írország (9,9 százalék) és Németország (9 százalék). A legnagyobb újonnan csatlakozott uniós beszállító Lengyelország, amely 2015-ben már több mint 1,8 milliárd euró értékben exportált az Egyesült Királyságba.

Magyarország számára az Egyesült Királyság a tizedik legfontosabb exportpiacnak számít mezőgazdasági- és élelmiszertermékekből, összes élelmiszergazdasági kivitelünk 2,9 százaléka irányult a szigetországba (évi 100 millió euró).

Hazánk két nagyobb termékcsoportot exportálunk:

  • hobbiállateledel (a teljes kivitel 17,8 százaléka)
  • fagyasztott zöldség (12 százalék, főként csemegekukorica)

E mellett baromfihúsból, húskészítményből, napraforgóolajból, gyümölcs- és zöldségléből, fagylaltból és jégkrémből borból nagyjából évi 10-15 millió euró értékben exportálunk.

A piaci körülmények változása komoly hatást gyakorolhat ezen termékek gyártóira. Hogy miket, azt még szinte lehetetlen megfogalmazni, mivel egyelőre nincs információ arról, milyen jövőbeli külkereskedelmi akadályokat okozhat a Brexit az uniós és a magyarországi élelmiszergazdaság számára, írta a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik