Gazdaság

Világgazdaság: Brüsszel az új magyar közbeszerzési törvényt vizsgálja

24.hu
24.hu

2016. 07. 14. 14:17

A Világgazdaság forrása szerint Brüsszelben az új közbeszerzési törvényben elrejtett aknát vizsgálják.

A jogszabály részletezi a közbeszerzésre kötelezettek körét, de nem ezzel, hanem a kivételekkel akad gond. Utóbbiak közé kerültek az olyan beszerzések, amelyek „2015. november 1-jét megelőzően igényeltek uniós, illetve hazai költségvetési forrásból származó támogatásból valósultak meg”. A passzus 2015 karácsonya előtt került a törvénybe, de hatályban maradt az új törvényben is.

Helyből 100 százalék támogatásmegvonással jár, ha az uniós forrásból megvalósuló projektekre nem hirdetnek közbeszerzési eljárást. Ez a nyilvánosság és ezzel együtt a verseny kizárását jelenti – ami sérti az egyik legfőbb uniós irányelvet.

A Miniszterelnökség válasza szerint kizárólag az új közbeszerzési törvény hatályba lépése, tavaly november elseje előtt igényelt támogatások felhasználása esetén nem kell közbeszerzési eljárást lefolytatni.

Azt írták a lapnak, hogy “lehetnek még olyan projektek”, amelyekre a pályázatot tavaly november elseje előtt nyújtották be, és „a támogatási forrás még nem került felhasználásra”. Arra azonban nem válaszolt a Miniszterelnökég, mekkora összegű projekt mentesült a közbeszerzési eljárások alól karácsony óta, illetve hány szerződést kötöttek, módosítottak ezen szabály alapján.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.