Gazdaság

Budapestre is menekülnének a britek?

Az európai országok, köztük Németország, Lengyelország és Magyarország londoni nagykövetségein az egekbe ugrott az állampolgársági kérelmek száma a Brexit győzelmét hozó népszavazás után – jelentette a Financial Times (FT).

Sok brit szeretné megőrizni a lehetőséget, hogy a kontinensen élhessen és dolgozhasson azt követően is, hogy hazája – egyelőre ismeretlen feltételekkel – elhajózik Európából.

Az EU és az új londoni kormány megállapodásától függően a szigetország lakói elveszthetik a jogukat arra, hogy szabadon mozogjanak az unió területén, amit valamelyik tagország állampolgárságának megszerzésével védhetnek ki.

A magyar konzulátusra 150 érdeklődés futott be szemben a népszavazás előtti fél év 10 megkeresésével. A lengyel képviselet 350 hívást kapott állampolgársági ügyben, míg 2015-ben összesen csak 100 ilyen kérelmet kezeltek. A svéd migrációs hivatal a korábbi heti átlag 20 kérelem helyett 316-ot kapott a népszavazás óta eltelt két hétben.

A kérelmezőknek azzal kell számolniuk, hogy az európai államok a legkülönbözőbb feltételekhez kötik állampolgárságuk megadását. A német nagykövetségen például azt mondták az FT-nek, hogy legalább egy német szülőt kell felmutatnia ehhez a jelentkezőknek. Így nyilvánvaló, hogy az elmúlt napokban érdeklődők jelentős részének nincs esélye a sikerre.

(Napi.hu)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik