Gazdaság
In this photo taken on November 19, 2015, smoke belches from a coal-fired power station near Datong, in China's northern Shanxi province. A Chinese pledge to upgrade the nation's coal-fired power plants to cut pollution is aimed mainly at soothing domestic fears over dangerous smog, rather than tackling climate change emissions, analysts said on December 3. AFP PHOTO / GREG BAKER / AFP PHOTO / GREG BAKER

Nagy pofont kaphat Kínától a környezetvédelem

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 07. 13. 06:56

Rengeteg szénerőmű felépítésére készülnek, miközben így is villamosenergia-túltermelés van.

Hatalmas mértékben, 200 gigawattal készül bővíteni széntüzelésű erőmű-kapacitását Kína. A Greenpeace arra hívja fel a figyelmet, hogy ez szembemegy a fosszilis energiahordozók felhasználásának visszaszorítását célzó törekvésekkel, és felesleges is, mert így is túltermelés van az országban – épp 200 gigawatt körül van a kihasználatlan kapacitás.

Összehasonlításként: a paksi atomerőmű bővítése során két, 1200 megawatt teljesítményű blokkot terveznek üzembe helyezni.

A környezetvédő szervezet szerint a döntés 150 milliárd dollárnyi pazarlást eredményez, miközben elviekben épp az állam törekszik arra, hogy felvegye a harcot a nagyvárosokat sújtó szmoggal, csökkentse a széndioxid-kibocsátást és ösztönözze a megújulók használatát. Áprilisban ugyan Kína ígéretet tett arra, hogy leszereli a legrégebbi, legkevésbé hatékony és nem biztonságos erőműveit, ez 2020-ig nagyjából 180 gigawattnyi kapacitást érint.

Az erőmű-építési „láz” annak köszönhető, hogy az erőmű-építések hatásköre a központi kormánytól átkerült a helyhatóságokhoz. A kínai kormány már felfigyelt a problémára, és figyelmezteti a tartományokat a túltermelésre. Az állami hírügynökség beszámolója szerint várhatóan 1050 gigawattban maximálják a szénerőmű-kapacitást. Ebből május végén már 1015 gigawatt üzemelt. (Reuters)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.