Gazdaság

Súlyos büntetést szabhatnak ki Magyarországra Simicska kizárása miatt

Ha bebizonyosodik, hogy szándékosan zárták ki a Közgépet a közbeszerzésekből, az érintett operatív programok teljes szerződéses összegét visszafizettethetik.

Míg korábban a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Közgép „túlnyerése”, most a cég kizárása miatt mérlegeli az Európai Bizottság, hogy büntetést szabjon ki Magyarországra – írja a Világgazdaság.

2012-ben azért vizsgálódtak, mert 440 milliárdnyi beruházásnak 17,3 százaléka került a Közgéphez. Akkor végül nem szabtak ki bírságot, mert nem bizonyosodott be az akkor még Fidesz-közeli vállalkozás túlsúlya – az osztrák Strabag sem kapott sokkal kevesebb megbízást.

A mostani ügynek viszont az képezi alapját, hogy jogerős ítélet született arról, hogy a Közbeszerzési Hatóság tavaly jogellenesen zárta ki a Közgépet a pályázatokból. Emiatt az Európai Bizottság dönthet úgy, hogy büntetést fizettet minden olyan közbeszerzési eljárás esetében, ahol jogtalanul zárták ki a Közgépet, de az is, hogy két operatív programot érintő átalánybírságot szabnak ki.

A legsúlyosabb esetben a teljes szerződéses összeget visszafizethetik Magyarországgal – ilyen büntetést akkor szabnak ki, ha bebizonyosodik, hogy egyes ajánlattevőket szándékosan akarnak kizárni a közbeszerzési eljárásból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik