Gazdaság

Bajban a kínai gazdasági növekedés

kínai zászló (kínai zászló)
kínai zászló (kínai zászló)
Hétéves mélypontra gyengülhetett a kínai gazdaság növekedése a második negyedévben, a Reuters hírügynökség által megkérdezett 61 közgazdász arra számít, hogy április-júniusban 6,6 százalékkal nőtt Kína hazai összterméke (GDP) az előző év azonos időszakához képest. Ennél lassabb ütemű növekedést utoljára a pénzügyi világválság idején, 2009 első negyedévében mértek, akkor 6,2 százalékkal bővült a kínai gazdaság.

A várakozások szerint az előző negyedévhez képest 1,6 százalékkal növekedhetett a gazdaság a június 30-val zárult három hónap alatt – derült ki a felmérés hétfőn ismertetett adataiból.

Kína gazdasága tavaly 6,9 százalékkal növekedett, ami az utóbbi több mint húsz év leggyengébb adatának számít. Az idei első negyedévben éves összehasonlításban 6,7 százalékkal, az előző negyedévhez képest pedig 1,1 százalékkal nőtt a GDP.
A kínai statisztikai hivatal pénteken teszi közzé a GDP-növekedés második negyedévre vonatkozó első becslését, csakúgy mint az ipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom júniusi adatait.

Elemzők arra számítanak, hogy az év második felében tovább lassul a kínai gazdaság növekedése, ami újabb élénkítő intézkedésekre késztetheti a kormányt és a jegybankot is. A döntéshozók a hitelezés rekordmértékű növelésével és az infrastrukturális beruházások fellendítésével próbálták stabilizálni a növekedést, bár egyre erősödnek azok az aggodalmak, miszerint a túlzott mértékű hitelezéssel és kormányzati kiadásokkal a lassú növekedés és a késlekedő gazdasági reformok ördögi körébe taszíthatják a gazdaságot.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik