Gazdaság

Nem veszélyezteti a német gazdasági fellendülést a Brexit

A Brexit csak szerény fékező hatással lehet a német gazdaságra az idén és jövőre - írja a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének MTI-hez eljuttatott elemzése.

Az ifo intézet számításai szerint a német gazdasági növekedés az idén 0,1 százalékponttal, 2017-ben pedig 0,1-0,2 százalékponttal lehet alacsonyabb a korábban jelzettnél elsősorban az export és a beruházások csökkenése miatt.

Ez elenyésző hatás és egyáltalán nem veszélyezteti a harmadik éve tartó német gazdasági fellendülést

– mutatott rá Timo Wollmershäuser, az ifo intézet Business Cycle Analysis and Surveys részlegének megbízott igazgatója.

A brit gazdasági növekedés lassulására, a font árfolyamának gyengülésére és átmenetileg fokozott üzleti bizonytalanságra számítunk

– jegyezte meg.

Az ifo szakembere felhívta egyúttal a figyelmet a katasztrófa-jóslatok veszélyeire is, mondván, az elemzőknek óvakodniuk kellene prognózisaik elhamarkodott felülvizsgálatától.

A Brexit olyan hosszú távú következményei, mint London európai pénzügyi központjaként betöltött szerepének esetleges elvesztése, vagy a bevándorlás korlátozása, a tőkeáramlás szabályainak módosulása, a külkereskedelem tranzakciós költségeinek a növekedése a közös piacból való kilépés miatt, egyrészt nehezen számszerűsíthető tételek, másrészt későbbi politikai döntések függvényei – mutatott rá Timo Wollmershäuser. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik