Gazdaság

Fővárosi főügyész: jövő héten kezdődik a Quaestor-per

A Fővárosi Törvényszék július 12-13-14-re kitűzte az első tárgyalási napokat a Quaestor-ügyben, a végzés alapján a jövő héten megkezdődhet az eljárás büntetőbíróság előtti tárgyalási szakasza – közölte a fővárosi főügyész szerda reggel az MTI-vel.

Használhatatlan vádirat

A Fővárosi Törvényszéken április elején a vádirat hiányosságainak pótlására szólította fel a Quaestor-ügyben eljáró bírói tanács a vádat emelő főügyészséget. A bíróság szerint a vádhatóság megjelölhetné, melyik bizonyíték, mit bizonyít.

Póta Péter, a törvényszék szóvivője úgy fogalmazott: a vádirat hiányosan tartalmazza a bizonyítási eszközök megjelölését, valamint azt, hogy azok mely cselekmény bizonyítására szolgálnak. Azt is mondta, hogy a vádhatóság a vádlottak adathordozóin lefoglalt többmilliós nagyságrendű adattömeget áttekinthetetlenül bocsátotta a bíróság rendelkezésére. Például voltak közöttük a vádlottakról magánjellegű fotók, zenék, videók, amelyekről az ügyészség nem jelölte meg, mit bizonyítana.

A törvényszék szóvivője hozzátette: a hiánypótlás elrendelése nem azt jelenti, hogy a vád ne lenne törvényes. A bíróság az előkészítő ülésen csupán arra hívta fel az ügyészt, hogy egyértelműsítse, pontosan mely vádirati cselekményekre vonatkoznak a bizonyítékok, mert a rendkívül nagy terjedelmű nyomozati anyag miatt erre szükség van.

A felszólítás után a nyilvánosság előtt vita bontakozott ki a törvényszék és Ibolya Tibor főügyész között arról, hogy megfelelő volt-e a benyújtott vádirat előkészítése, szükség van-e hiánypótlásra.

Ibolya Tibor akkoriban a többi között azt közölte az MTI-vel: a főügyészségnek nem áll módjában teljesíteni a törvényszék kérését, mert azt sem a büntetőeljárási törvény, sem a bírósági gyakorlat alapján nem lehet végrehajtani.

A törvényszék viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a főügyésznek tudnia kell: mint ahogy a hiánypótló végzés elrendelése ellen fellebbezésnek nincs helye, úgy a sajtóban megfogalmazott kritikáinak sincs eljárásjogi következménye. A hiánypótló végzés teljesítése elmulasztásának azonban van, az eljárás nem juthat el a vádemelésig, az megszűnhet.

A Quaestor-ügy nyomozása

A különösen jelentős kárt okozó, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt T. Csaba és társai ellen folyamatban lévő büntetőügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda még 2015. március 11-én rendelte el a nyomozást. A Fővárosi Főügyészség a mintegy százezer oldalas nyomozati anyag alapján 2016. január 29-én emelt vádat a tizenegy vádlott ellen.

Az ügyészség öt vádpontban 5458 rendbeli csalást és sikkasztást ró Tarsoly Csaba és társai terhére. Az elkövetési érték mintegy 77 milliárd forint és több mint harmincezer sértett van.

(Nyitóképünkön dr. Ibolya Tibor, fővárosi főügyész látható)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik