Gazdaság

A hazai cégvezetők bizonytalanok, merre megy a gazdaság

Folytatódik a cégek vergődése – a kisadó az utolsó szalmaszál? (kkv, cégvezető, üzletember, iroda, )
Folytatódik a cégek vergődése – a kisadó az utolsó szalmaszál? (kkv, cégvezető, üzletember, iroda, )

Kicsit javult az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola és a Policy Agenda Kis- és középvállalati konjunktúra-indexe az előző negyedéves – váratlanul jelentős – csökkenést követően, de még mindig 50 pont alatt van. Az adatok továbbra is azt mutatják, hogy hullámzó a cégvezetők megítélése, nem biztosak abban, hogy milyen irányba változik a gazdaság az elkövetkező időszakban.

A friss, negyedéves felmérés szerint a vállalkozások vezetőinek 53 százaléka gondolja azt, hogy az elkövetkező félévben javul majd a magyar gazdaság helyzete. Ugyanakkor a saját vállalkozásuk bővülésével kapcsolatos optimizmust csak 44 százalékuk osztja. Jelentős azoknak az aránya is, akik inkább romló gazdasági adatokat vizionálnak (20 százalékuk a magyar gazdaság egészét nézve, és 23 százalékuk a saját vállalkozás kapcsán).

A várható bővítésekkel kapcsolatosan a cégvezetők 69 százaléka számolt be arról, hogy nem lát esélyt tevékenységük növelésére az elkövetkező hat hónapban. 19 százalékuk inkább minimális növekedési lehetőségben bízik, míg a többiek akár 5 százalék feletti bővülést is elképzelhetőnek tartanak. Az előző negyedévben mért adatokhoz képest jelentős a javulás, hiszen 80 százalék volt azoknak az aránya, akik nem vártak semmilyen bővülést.

A likviditási helyzet alapvetően meghatározza egy cég gazdálkodási lehetőségeit. A következő hat hónap során a válaszadók 27 százaléka javulást vár likviditásukban, 8 százalékuk azonban pesszimista, és romló pénzügyi pozíciókat feltételez. A vállalkozások mintegy kétharmadában nem történik e téren változás. A likviditást vizsgálva javult a helyzet az előző negyedévhez képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik