Gazdaság

Nagy budapesti kórház-átalakítások: és mi lesz a Szent János kórház helyén?

A kormány elfogadta a tárca koncepcióját, amely a 2011-es Semmelweis tervben megfogalmazott térségi modellt valósítaná meg a 3,5 millió lakos ellátásáért felelős budapesti egészségügyi ellátórendszerben – ismertette az új koncepcióról hétfőn megjelent kormányhatározat részleteit Cserháti Péter, a fővárosi fejlesztésért felelős miniszteri biztos a Napi.hu tudósításában.

Első lépésben három centrum jön létre.

  • Észak-Pesten a Honvédkórház a központ, itt 1200 aktív ágyas ellátást koncentrálnak a Podmaniczky utcai telephely bevonásával.
  • Dél-Pesten a Szent István, Szent László kórházak és az Országos Kardiológiai Intézet egyesítésével jön létre a centrum. A Baleseti Intézet és a Merényi Kórház traumatológiája, idegsebészeti kiegészítéssel egykapus csúcsszintű ellátást kínál majd 1200 aktív ágyon.
  • A budai oldalon Kelenföld lesz a centrum, de egy második lépésben felvetődik egy majdani észak-budai negyedik centrum lehetősége is, amit a miniszteri biztos szerint az ottani közlekedés fejlesztésével, az M0-s továbbépítésével lehet értelmezni. Ennek az ütemnek az időzítése meghaladja a tárca kompetenciáját – tette hozzá.

A fejlesztés második ütemében, a 2017. június 30-i határidővel meghatározott projektek közül néhányban már korábban döntés született, ide tartozik a Heim Pál kórházban 4 milliárdos uniós forrásból létrehozandó  gyerek sürgősségi központ, az ötmilliárdos sugárterápiás fejlesztés az Országos Onkológiai Intézetben és a kétmilliárdos, legmagasabb biztonsági fokozatú részleg megvalósítása a Nyírő Gyula kórházon belül az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben.

50 milliárd lesz rá

A 2017-es költségvetésben megjelenő plusz 40 milliárdos, valamint a további 10 milliárdos KEHOP forrással kiegészített, az első két ütem megvalósítására szánt ötvenmilliárd forint végre komplex fejlesztésekre ad lehetőséget.

A budapesti egészségügy fejlesztésére a 2017-es költségvetésben 171 milliárd forint szerepel, a plusz 50 milliárddal jövőre 220 milliárd forint jut az ágazatnak.A főigazgatókkal holnap ismertetik az átalakítás menetrendjét, pénteken pedig szakértői körrel konzultálnak. Lényegesnek nevezte, hogy sikerült mandátumot és forrást szerezni ahhoz a koncepcióhoz, amit szertettek volna.

Megszűnik? Nem szűnik!

Cserháti cáfolta, hogy a Szent János és a Péterfi Sándor utcai kórházak bezárása szerepelt volna a kormány előterjesztésben. Mint kifejtette, a Kútvölgyi és a Szent János kórház adja a legtöbb munkát, ez a térség más szándék által is érintett. Lehetséges helyszíne a XII. kerületi járóbeteg centrum, valamint gyermek és anyasági központnak is. Kapacitás itt nem szűnik meg – hangsúlyozta.

Kelenföld kapcsán pedig a Szent János kórház és Kútvölgyi mellett a Szent Imre kórház kapacitásainak átgondolásáról is beszélt. Még nem tudni, milyen aktív ellátások lesznek a Szent János kórházban, az is lehet, hogy ez lesz későbbi az észak budai tömb bázisa – mondta a miniszteri biztos.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik