Gazdaság

Tovább nőtt a bérszakadék a megyék között

fizetésemelés (Array)
fizetésemelés (Array)
Már eddig is óriásiak voltak a különbségek.

A Világgazdaság a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján írja, hogy az első negyedévben a havi nettó átlagkeresetek 7,7 százalékkal emelkedtek a nemzetgazdaságban, de megyénként nagy a különbség. A legnagyobb ütemben, 10,8 százalékkal Nógrádban nőttek a fizetések, de Budapesten (8,7 %) és Komárom-Esztergom megyében (9,1 %) is átlag feletti volt az emelkedés. Ugyanakkor Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a fizetések növekedése az 5 százalékot sem érte el.

Az átlagos bérekben toronymagasan vezet a főváros, 2016 első negyedévében 218 ezer forinttal. Budapestet az északnyugat-dunántúli régió követi: Győr-Moson-Sopron megyében 169 ezer, Komárom-Esztergomban 166 ezer volt a nettó átlagkereset.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legalacsonyabb az átlagfizetés, 116 ezer forint. A többi kelet-magyarországi megyében sem jobb helyzet: Békésben 123 ezer, Nógrádban 128 ezer az átlag, Borsod-Abaúj-Zemplén megközelíti a 130 ezer forintot, de még ez is messze van a 169 ezer forintos országos átlagtól is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik