Gazdaság

Nyáron 15 százalékkal többet tankolunk

Látványosan megnő nyáron az üzemanyag-fogyasztás az év többi hónapjához képest a hazai és a szlovák LUKOIL töltőállomásokat üzemeltető Normbenz Magyarország adatai szerint. Az autósok elsősorban a Balaton és egyéb népszerű turisztikai célpontok környékén tankolnak többet ebben az időszakban.

A nyári hónapokban jóval többen ülnek autóba, és tesznek meg hosszabb utakat a szabadságolások, illetve a hétvégék alkalmával. Erre utal, hogy az üzemanyag-fogyasztás országos átlagban 15 százalékkal június és augusztus között a magyarországi üzemeltető töltőállomásainak adatai alapján.

A tankolási kedv alakulása ugyanakkor nagy eltérést mutat a különböző benzinkutakon: míg a Balaton környékén és a turisták által gyakran felkeresett egyéb térségekben jóval több üzemanyagot vásárolnak az autósok, addig például Budapesten a fogyasztás érzékelhető mértékben csökken.

Eltérő okok miatt fogy több benzinből és gázolajból

Benzinből és dízelből eltérő mértékben, de egyaránt több fogy a nyári hónapokban, az eladott mennyiség növekedésének okai viszont a két üzemanyagtípus esetén különbözőek. „Míg a lakosság által nagyobb arányban használt benzinből elsősorban a nyári szabadságolások, illetve a hétvégi szabadidős programok során vásárolnak többet, addig a gázolajfogyasztás inkább a szezonális mezőgazdasági munkákkal összefüggésben nő meg ezekben a hónapokban” – mondta el az üzemeltető cég ügyvezető igazgatója, Horváth Dori Jenő.

Az üzemanyagárak elmúlt két évben tapasztalt csökkenése hatására még többen döntenek úgy, hogy szabadságuk alatt vagy a hétvégéken autóba ülnek, így ezek az árváltozások tovább erősítik a tankolási kedvet a nyári időszakban is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik