Gazdaság

Ibolya: hatósági eljárás indul a Magyar Nemzeti Bank alapítványai ügyében

A Fővárosi Főügyészség, az általa lefolytatott vizsgálat alapján 2016. június 30-án a Magyar Nemzeti Bank hat alapítványa ügyében hatósági eljárásokat kezdeményezett a Közbeszerzési Hatóság Közbeszerzési Döntőbizottságánál.

Ibolya Tibor fővárosi főügyész közleménye szerint a kezdeményezés oka az volt, hogy az ügyészség álláspontja szerint az alapítványok a költségvetési törvényben meghatározott értékhatárt meghaladó árubeszerzések, szolgáltatásmegrendelések, illetve építési beruházások során nem folytattak le közbeszerzési eljárást, holott a közbeszerzésre vonatkozó jogszabály szerint az alapítványok ajánlatkérőknek minősülnek.

A Közbeszerzési Döntőbizottság hivatalból jár el, és az ügyészség hatósági eljárás kezdeményezése alapján saját hatáskörben fog dönteni. Az ügyészség hatásköre tehát kizárólag az eljárás kezdeményezésére terjed ki.

A Közbeszerzési Döntőbizottság elmúlt napokban közzétett döntésében azért marasztalta el az alapítványokat, mert a törvényi rendelkezés ellenére nem jelentkeztek be ajánlatkérőként a közbeszerzési törvény hatálya alá. Az ügyészi hatósági eljárás kezdeményezés az alapítványoknak a közbeszerzési eljárás mellőzésével megkötött egyes szerződéseire vonatkozik.

Csoda történt

Szerdai hír volt, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság helyt adott a Pallas Athéné Alapítványok önkéntes kérelmének és megállapította, hogy a közbeszerzési törvény hatálya alá tartoznak, közölték az alapítványok.

A tájékoztatás szerint a hatóság figyelembe vette, hogy az eljárás saját kérelemre indult, ezért csak csekély, alapítványonként 200 ezer forintos bírságot szabott ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik