Gazdaság

A fapados légitársaságok is buktak a Brexiten

Easy Jet (repülőgép, easy jet)
Easy Jet (repülőgép, easy jet)

A szigetország számos cége létszámstopot rendelt el, a fapados légitársaságok forgalmuk hanyatlására számítanak, a bankok borítékolják lépéseiket.

A brit cégvezetők negyede azt nyilatkozta egy friss felmérésben, hogy létszámstopot vezet be cégénél. A menedzserek közel kétharmada úgy látja, hogy a Brexit káros hatást fog gyakorolni üzletére. A kilépéspártiak ezt nem tagadják, de azt mondják, hogy:

A rövid távú bizonytalanság elmúlása után Nagy-Britannia jobb helyzetben lesz a világgazdaságban, miután megszabadul az uniós szabályozástól

– ezt a hét végén Gerard Lyons, a Netwealth vagyonkezelő cég vezető stratégája, a Brexit-kampány arca, Boris Johnson tory politikus volt tanácsadója állította.

Zuhanórepülés

Az EasyJet, Európa második legnagyobb fapados légtársasága bejelentette, hogy forgalma és ezzel bevétele csökkenésére számít a nyáron. A cég részvényei ezt követően 15 százalékot vesztettek értékükből.

A Ryanair – az Erste elemzőinek összesítése szerint – 800 millióról 900 millió euróra emeli részvény-visszavásárlási programjának keretösszegét, hogy elkerülje papírjai durva értékvesztését. A cég a pénteket 10 százalékos mínusszal zárta.

A londoni tőzsdére bevezetett Wizzair hétfőn délután 9,92 százalékot vesztett értékéből. Az alábbi grafikonon jól látszik, hogy június 24-én, a Brexit másnapján beszakadt az árfolyamuk, és azóta is gyengül:

wizzair

A Telefonica elhalasztja Telxius leányvállalata tőzsdére vitelét. Erre visszatérhetnek, ha a piacok megnyugodtak.

A Foxtons ingatlanközvetítő cég vezetősége a jó évkezdet után halovány folytatást vár a népszavazás miatt. Az ingatlan-adásvételt terhelő új illeték bevezetése okozta visszaesés után aligha tér vissza kereslet az év második felében, mint azt korábban várták. A cég részvényei 20 százalékkal zuhantak.

(Napi.hu/24.hu)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik