Gazdaság
online vásárlás e-kereskedelem

A ruha és a cipő fogyott a legjobban a boltokban

24.hu
24.hu

2016. 06. 24. 09:25

Korábban a témában:

2016. áprilisban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 5,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A naptárhatástól megtisztított adat szerint – főként a húsvéthatás miatt – a növekedés volumene 6,7% volt. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,9, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 11,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,5 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

2016. áprilisban az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 781 milliárd forint volt. Az országos kiskereskedelmi forgalom 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 15 százaléka pedig az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.

Tavaly áprilishoz képest (naptárhatástól megtisztítva)

  •      Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 6,7százalékkal nőtt. (Az első becslésben közölt adattól a második becslés adata +0,3 százalékponttal tér el.)
  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 3,9 százalékkal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,2, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 4,1 százalékkal nőtt.
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene 11,3 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások a textil-, ruházati és lábbeli- (21%), az iparcikk jellegű vegyes- (8,9%), a bútor-, műszakicikk- (8,4%), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (8,2%), valamint a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszerüzletekben (6,3%). A forgalom volumene csökkent a használtcikk- üzletekben (–9,4%).
  • Az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 31 százalékkal emelkedett, ezzel folytatódott az évek óta tartó bővülés.
  • Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 3,5 százalékkal nőtt.
  • Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 5,8 százalékkal nőttek.

2016. január–áprilisban az előző év azonos időszakához képest (szintén naptárhatástól megtisztítva) a kiskereskedelmi forgalom volumene 4,9 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,2, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,3 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Apa lesz Tabáni István

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.