Gazdaság

Sereghajtóból élmezőnybe ugrunk a második negyedéves GDP-adattal?

2016-ban összességében 2,1 százalékos gazdasági növekedés várható a Takarékbank elemzői szerint. Az első negyedéves GDP-adattal majdnem utolsók lettünk Európában a növekedési rangsorban, a Q2 során ez a jelenség elillanhat, és Suppan Gergely szerint az EU-s átlag felett lehetünk.

A Takarékbank elemzése szerint a magyar GDP növekedése az idei év első negyedévében nagyot fékezett. A 0,9 százalékosra lassult éves GDP-bővülési ütem az EU-n belül a leggyengébbek közé tartozott, negyedéves alapon pedig még zsugorodott is a gazdaság, 2012 negyedik negyedévét követően első alkalommal. A lassulás az új EU-s költségvetési ciklus keretében rendelkezésre álló források kezdetben kevésbé intenzív felhasználása miatt várható volt. Ezúttal nem a mezőgazdaság, hanem az ipar fogta vissza leginkább a növekedést, termékváltási folyamatok miatt számos jelentős ipari kapacitás kihasználtsága is csökkent az első negyedévben. Ennek következtében termelési oldalról csak a szolgáltatások járultak hozzá pozitívan a gazdaság növekedéséhez, felhasználási oldalról pedig a 4 százalékos éves növekedési ütemre gyorsuló háztartási fogyasztás biztosította a hajtóerőt.

A második negyedévben viszont már bőven 1% feletti dinamikára számítanak a Takarékbank elemzői, ha nagyon jól alakulnak a fő számok, akár a 2%-os növekedési dinamikát is elérhetjük – így válhat az első negyedéves második leggyengébb sereghajtó állapot után Q2-ben akár az egyik legdinamikusabban növekedő országgá válhat Magyarország. Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője szerint az EU-s átlagot szinte biztosan eléri majd az ország. Mint kiemelte, az első negyedéves technikai tényezők eltűnnek már, és az szinte bizonyos, hogy vissza fogunk térni legalább a középmezőnybe – véli Suppan. A szakember azzal indokolja ezt, hogy bár az EU-források felhasználása várhatóan csak lassan pöröghet fel, de az ipari termelés már a második negyedévben újra erőteljes lehet a meglévő kapacitások újbóli termelésbe állításával. A háztartások fogyasztása pedig a rendkívül élénk béremelkedésnek köszönhetően tovább erősödhet, amivel a gazdasági növekedés motorjává válhat.

A Takarékbank 2017-től a beruházások terén is ismét növekedésre számít. Elemzésük szerint a gazdaságpolitika felgyorsítja a 2014-2020-as EU-költségvetési keretben rendelkezésre álló külső források felhasználását, és a lakossági beruházások is érdemben növekednek.

Olvasói sztorik