Gazdaság

Ezerszámra érkeznek a biztosítókhoz a viharkár-bejelentések

kidolt-fak-Oroshazan(430x286).jpg (Array)
kidolt-fak-Oroshazan(430x286).jpg (Array)

A Groupama Biztosító tájékoztatása szerint június 21-én, kedden az országon átvonult vihar következtében 1300 kárbejelentést kaptak, és háromszor nagyobb kárt okozott a jégverés, mint a felhőszakadás.

A beadott kárbejelentésekben leginkább érintett terület Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, valamint Hajdú-Bihar megye, a három megyéből 620 jégkárbejelentést kaptak, ebből 386 káresetet jelentettek be a jégverés által leginkább sújtott Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településekről, elsősorban Rozsályból, Zajtáról, Csengerről, illetve Méhtelekről.

A jégverés az átlagosnál jóval nagyobb károkat okoz, a 620 jégkárbejelentésre 110 millió forint feletti összeget lát kifizethetőnek az  ügyfelek számára, ami átlagosan 180 ezer forint körüli összeg – közölte a biztosító.
A Generali Biztosító tájékoztatása szerint hozzájuk 2016. május 20-a óta mintegy 7000 kárbejelentés érkezett viharok miatt, ezek becsült értéke eléri az 500 millió forintot, a legtöbb kárt ebben az időszakban a villámcsapások okozták, a viharkárok és a jégverésből eredő károk is igen gyakoriak voltak. Területi bontásban Pest megye, Jász-Nagykun-Szolnok, Zala és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye voltak a leginkább érintettek.

A legutóbbi, június 21-i jégesőt és vihart követően mintegy 1000 bejelentés érkezett az ország keleti részéből a biztosítóhoz, a károk többsége ezúttal is vagyonkár, és az eddig regisztrált esetek 75 százalékában a jégverés okozta a problémát, a viharkárok és felhőszakadásból vagy villámcsapásból eredő károk is jellemzőek, a kárbejelentések zöme Békéscsabáról érkezett, de Méhtelek, Nádudvar, Gacsály és Rozsály is az érintett települések között szerepelnek.

Az Allianz arról tájékoztatott, hogy május 24. óta több mint 6500 viharhoz kötődő kárt regisztráltak, a becsült kárérték meghaladja a 380 millió forintot. A károk felét beázáskár és villámcsapáskár teszi ki 50-50 százalékban, továbbá a károk több mint 15 százaléka jégveréskár. A kárbejelentések alapján az ország minden régiójában voltak eddig viharok, felhőszakadások, villámcsapások, Szabolcs-Szatmár, Hajdú-Bihar és Békés megyékben nagyobb jégverések.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik