Gazdaság

Magyar nem eszik rovarfehérjét, tartályban növesztett húst

fazekas sándor (ingyenes, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter)
fazekas sándor (ingyenes, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter)
Az ilyen próbálkozásokat be fogják tiltani.

Fazekas Sándor nagyon kockázatosnak tartja, amikor elszakad a termelés a természettől, és a biokémia, a vegyipar akar élelmiszert előállítani. Az Agroinform.hu idézi a földművelésügyi minisztert, aki a minap egy üzemavatón a GMO körüli viták kapcsán beszámolt egy kiállításról, ahol bemutatták a tartályban növesztett hús technológiáját. Mint mondta: látott kikötői kompon működő tehenészetet, és olyan kertészetet, ahol talaj, napfény nélkül termeltek zöldségféléket.

Sokan a rovarfehérjék takarmányozásban, emberi táplálkozásban való hasznosításán dolgoznak, vannak, akik az uniós támogatások egy részét is erre fordítanák – tette hozzá az agrárminiszter, aki szerint Magyarországon az ilyen próbálkozásokat be fogják tiltani, más utat kell választanunk, mert a jó minőségű, hagyományos termékekre van kereslet. Fazakas Sándor azt mondta, ez nem jelenti azt, hogy meg kell állni az alkalmazkodásban, kutatásban, fejlesztésben. Abban is komoly lehetőségek vannak.

A miniszter a nehézségek dacára optimistán beszélt az eredményekről a jövőről szólva pedig azt mondta, a következő években cél az agrárexport növelése, amihez termék kell. Ha a szabályozáson ehhez módosítani kell, akkor a tárca kész partnerként egyeztetni, hogy elősegítse a termelést – ígérte Fazakas Sándor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik