Gazdaság

A jegybank felfüggesztette a NordTelekom tőzsdei kereskedését

tozsde(210x140).jpg (Array)
tozsde(210x140).jpg (Array)
A jegybank átmenetileg felfüggesztette a NordTelekom Távközlési Szolgáltató Nyrt. részvényeinek tőzsdei kereskedését, mivel a kibocsátó megsértette a tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó előírásokat - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken az MTI-vel.

A moratórium a törvény által előírt rendszeres tájékoztatás közzétételéig marad érvényben. A jegybank egyúttal 5 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére is kötelezte a kibocsátót.

Az MNB megállapította, hogy

a NordTelekom Nyrt. nem készített összevont, konszolidált éves beszámolót annak ellenére, hogy egy 100 százalékos leányvállalattal rendelkezik, és így anyavállalatnak minősül.

A társaság kivételszabályra hivatkozott, azonban ez a tőzsdén jegyzett társaságokra nem alkalmazható – jegyezte meg az MNB. A cég tehát nem rendelkezik a kibocsátó legfőbb szerve által elfogadott – az éves jelentés részét képező – konszolidált éves beszámolóval.

Veszélyeztették a befektetők érdekeit

A jegybank szerint a tőzsdei kibocsátóktól fokozottan elvárható, hogy vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetükről a számviteli szabályokban meghatározott módon megbízható és valós információkat hozzanak nyilvánosságra.

A konszolidált beszámoló készítésének elmaradása a befektetők jogos érdekeit és a tőkepiac egyensúlyát veszélyezteti. A beszámoló biztosítja ugyanis, hogy a kibocsátó jövedelemtermelő képességéről, vagyonáról és annak alakulásáról, pénzügyi helyzetéről és jövőbeni terveiről megbízható és valós kép alakulhasson ki a befektetőkben – olvasható a közleményben. Az MNB közleményében hasonló esetként említette, hogy 2016. május 4-én összesen 27 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezett öt, éves jelentéseik közzétételét elmulasztó kibocsátót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik