Gazdaság
unió, brüsszel (Array)

Uniós támogatások: 2020 után is kapunk milliárdokat

24.hu
24.hu

2016. 06. 02. 15:21

Nem kell attól tartani, hogy eltűnnek a vissza nem térítendő támogatások az uniós finanszírozások közül – derült ki Jyrki Katainen, az Európai Bizottság alelnökének előadásából, amelyen az uniós beruházási programot értékelte a Napi tudósításában.

Az új uniós tagállamokban – köztük Magyarországon – nem lett átütő siker az EU nagy áttörést ígérő, eredetileg 2015-2017-re tervezett 315 milliárd eurós beruházási terve, a Juncker-terv – mondta Jyrki Katainen, az Európai Bizottság alelnöke, aki a közpénzekkel 15-23-szoros tőkeáttétellel magántőkét mozgósítani hivatott programot felügyeli és menedzseli.

Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a bizottság ősszel a Juncker-terv meghosszabbítását készül javasolni. Az alelnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ehhez és az EFSI meghosszabbításához nem lesz szükség a többéves pénzügyi terv megnyitására, mert véleménye szerint elegendő forrás van ehhez a büdzsében.

Katainen a BruxInfónak nyilatkozva elismerte, hogy noha Ciprus és Málta kivételével az összes uniós tagállamba elért az EFSI “keze” és indultak a program keretében finanszírozott, főleg a kis- és középvállalkozásokat támogató beruházások, Közép- és Kelet-Európa nem kapkodott két kézzel a pénzügyi konstrukció és az abból finanszírozott beruházások után.

Katainen szerint a viszonylagos érdektelenségnek három fő oka van:

  • mindenekelőtt az, hogy a közép- és kelet-európai új tagállamok gondolkodásában még mindig szinte kizárólagos helyet foglalnak el a strukturális és a kohéziós alapból származó vissza nem térítendő támogatások;
  • emellett az új tagállamokban a bankszektor egyelőre nem látta meg a programban a lehetőségeket
  • illetve mert egyes új tagállamokban nincs igazán kultúrája az állami és magánbefektetők partnerségén alapuló beruházásoknak, az úgynevezett PPP-nek.

Az új uniós tagállamok “életveszélyes fenyegetést” látnak az új, kölcsönökön alapuló támogatási modellben, ugyanis attól tartanak, hogy ez a vissza nem térítendő támogatásokra épülő kohéziós politikai modell végét is jelenti.

Katainen viszont a Bruxinfo szerint kijelentette: a következő többéves keretköltségvetésben rendelkezésre álló pénzek zöme vissza nem térítendő támogatás marad, de növekedni fog a kölcsönök és a pénzügyi eszközök részaránya.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.