Gazdaság

Megint munkaerőhiány sújtja a balatoni vendéglátást

A NAV kevesebb próbavásárlásra készül, mert tavaly már kevesebb szabálytalanságot találtak, mint korábban.

Nagy gondot jelent a több mint háromezer dél-balatoni vendéglátóhely és üzlet számára, hogy nyugatra vándorol a szakképzett munkaerő – hangzott el a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviseletének szerdai szezonnyitó fórumán.

A szervezet ügyvezető társelnöke nagy jelentőségűnek nevezte, hogy a kormány terve szerint az éttermi szolgáltatások áfáját jövőre 18, 2018-ban 5 százalékra csökkentik. Szeretnék azt is elérni, hogy megemeljék a vállalkozások alanyi adómentességének 6 millió forintos határát, valamint hogy csökkenjen az online pénztárgépek kötelező szervizdíja.

Elfogadhatatlannak nevezték, hogy ha egy vállalkozó alkalmazottja kétszer nem ad nyugtát, 12 napra bezárják az üzletét. Ez a rövid balatoni szezonban nehéz helyzetbe hoz egy vállalkozást – mondták.

A NAV illetékes osztályvezetője arról beszélt, hogy idén várhatóan csökken a próbavásárlások száma, mert tavaly a nyugtaadás és a pénztárgépek ellenőrzése során feleannyi szabálytalanságot tapasztaltak, mint korábban.

A somogyi kormányhivatal főosztályvezetője arról szólt, hogy a szakképzett munkaerőt nehéz megtartani, mivel a magyar vállalkozások bérei nem versenyképesek a nyugatiakkal. Arra biztatta a fórumon megjelenteket, hogy szakemberhiány esetén vegyék fel a kapcsolatot a kormányhivatalok foglalkoztatási osztályaival. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik